Varmt og verdifullt

Varmepumpe er den energikilden som har størst betydning for interessen når en bolig skal selges.

Varmepumpe er den energikilden som har størst betydning for interessen når en bolig skal selges. Foto:

Artikkelen er over 6 år gammel

Varmepumper kan være en god investering dersom du går i tanker om å selge boligen din.

DEL

(Siste) Varmepumpe er nemlig den energikilden som har størst betydning for interessen når en bolig skal selges.

Det går fram av undersøkelsen Meglerinnsikt, der 800 norske eiendomsmeglere har svart på spørsmål knyttet til boligsalg.

– Hvilke oppvarmingsalternativ vi velger i Norge, er først og fremst avhengig av effekt i forhold til pris, men i de senere årene har også miljøaspektet blitt viktig, sier kommunikasjonssjef i Norges Eiendomsmeglerforbund Svein Strømnes.

– Er det installert varmepumpe i boligen anses det som en effektiv og økonomisk alternativ for oppvarming, og det vil også bli vurdert positivt for kjøpsinteressen for en bolig,

Fyring med ved er det nest beste alternativet med tanke på salg, mens elektrisitet, fjernvarme og jordvarme følger på de neste plassene. På bunnen finner vi fyring med pellets og olje.

– For mange vil nok hyggen vi forbinder med vedfyring bli vurdert høyt når vi skal se på de forskjellige oppvarmingsalternativene i en bolig vi ønsker å kjøpe, sier Stømnes.

– I tillegg har vedfyring blitt langt mer effektivt og miljøvennlig enn tidligere. Oljefyring blir derimot ansett som et dyrt og lite miljøvennlig alternativ, og havner nok derfor nederst på listen.

Svarene viser at det er noen regionale forskjeller når det gjelder hvordan vi vurderer de forskjellige oppvarmingsalternativene.

I Oslo-regionen blir fjernvarme vurdert høyest foran jordvarme, på Vestlandet scorer elektrisitet klart høyest, i Trøndelag liker de varmepumper, mens ved og varmepumpe er mest populært i Nord-Norge.

– Forskjellene her skyldes nok flere faktorer; blant annet klima, tradisjon og hvor godt utbygd fjernvarme er. Der fjernvarme er et alternativ, vil nok det bli vurdert både ut fra langsiktighet, miljø og pris, sier Strømnes.

Nye tall fra Statistisk sentralbyrå viser at det i dag er 47 prosent som har elektrisitet som den viktigste oppvarmingskilden, mens 30 prosent svarer at de har vannbåren varme eller varmepumpe som viktigste oppvarmingskilde.

I alt 21 prosent har ved, pellets eller åpen peis som viktigste oppvarmingskilde. (ANB)

Artikkeltags