(Siste)

Farger som settes opp mot hverandre, kan forvandle et rom, og «colourblocking» er tilbake som trend.

Hvit vegg, og sorte ruter fargelagt med elementærfargene gult, blått og rødt er gjerne det som forbindes med begrepet «colourblocking».

Blokkrutene har sitt utspring fra den kjente arkitekten Piet Mondrians videreførelse av kubismen.

Mange kunstnere har kopiert Mondrian i mange varianter.

– På 80-tallet hadde vi den androgyne stilen med brede skuldre, som gav et «firkantet» utseende, sier fargedesigner i Nordsjö, Tale Henningsen.

– «Colourblocking» går ut på å tilsette basefargene svart og hvitt, med sterke farger i mønstringen. Det viser en frekkhet og djervhet,

Hun oppfordrer til å leke seg med primæruttrykket:

– Du står selvsagt fritt til å bruke andre farger også. Det er mye morsomt man kan gjøre innenfor dette. Maler du veggen hvit, kan du male en svart firkant, og så lime på et tøft tapet. Da blir det nesten som et bilde på veggen.

Piet Mondrian var en nederlandsk kunstner. Verkene kalte han «komposisjoner», og de bestod av rektangulære former av rødt, gult, blått eller svart, skilt fra hverandre av tynne, svarte linjer.

Opp gjennom årene, har man sett hans fargekombinasjoner på klær. Nå har inspirasjonen igjen blitt tatt opp, også innen interiør.

– Kubismen handler om å dyrke det rene, og leke seg med det moderne og funksjonelle uttrykket. Det er morsomt å se at det dukker opp på maling eller tapet, sier Henningsen som understreker at man selv kan velge hvordan man vil ha det.

Fargedesigneren har sett veldig mye av blokkruter i utlandet, det har blitt mye brukt på vesker og sko. Men hun har også sett det mye på blyglassvinduer.

Denne inspirasjonen kommer fra en annen foregangsperson for «colourblocking»:

Frank Lloyd Wrights design kan minne om Mondrians, og kommer fra samme stilperiode, men han har med fargelagte sirkler som bryter i mønsteret og gir det en mer organisk form.

– Han hadde et fokus på vakre vinduer, men han er også veldig kjent for Fallingwater fra 1936 som han tegnet, forteller Henningsen.

– Huset har en renskåren stil, rektangulære etasjer, og er delvis bygget over en foss. Dessuten har den kjente stolen hans «Origami» et uttrykk som har inspirert «colourblocking», forteller hun.

Henningsen tror dette fargesterke og lekne uttrykket med fargelagte rektangler passer best til en fondvegg eller barnerom.

– Det er et veldig moderne uttrykk. Se til at tilbehøret passer stilen før du setter i gang. Uttrykket må passe til de rette elementene og ha riktige farger, råder hun. (ANB)