Tromsø-arkitekten Odd Steinsvik er død, 72 år gammel. Det bekrefter Steinsviks familie overfor Nordlys.

Den velkjente arkitekten døde brått torsdag, etter et akutt illebefinnende.

- Vi er i sjokk. Odd var frisk og rask. Han var senest på fjelltur på Fløya sammen med min mor dagen før han døde. Det var ingenting som skulle tyde på at han var syk, sier datter Karen Steinsvik Reinholdtsen.

- Alltid nyskapende

Faren døde rett før han rakk fram til sykehuset. Han var sammen med kona Rose Marie Steinsvik, da han ble akutt dårlig.

- Han var på jobb, da han ble syk. Han fikk tid til å ta farvel med sin kone, sier datter Reinholdtsen.

Hun minnes en far som brente for sitt arbeid og som var full av ideer og ambisjoner.

- Han var kompromissløs og alltid nyskapende i jobben. Han hadde en million ting på agendaen, alltid ute etter å være i forkant. Han ville utgjøre en forskjell, sier datteren, som også er arkitekt og jobber ved Steinsvik arkitektkontor.

Står bak en rekke Tromsø-bygg

Steinsvik og kona Rose Marie, som også er arkitekt, har i mange år vært forkjempere for miljøvennlig arkitektur. Da de begynte sin virksomhet, var det et ukjent begrep i byggebransjen, skriver bransjenettstedet Arkitektnytt i forbindelse med et stort intervju med ekteparet i 2010.

Dette har preget flere av prosjektene Steinsvik arkitektkontor står bak. Alt fra barnehage og idrettshall til ikoniske Norges fiskerihøgskole på Universitetet i Tromsø og villmarksenteret i Håkøybotn.

Kontoret står også bak passiv-rekkehusene på Storelva i Tromsø og det såkalte Ibox 120-huset ved Åsgård. Sistnevnte var en prototype på passivhus etter norske forhold. Arbeidet ble i 2007 belønnet med Nordnorsk Arkitekturpris og året etter presentert på Veneziabiennalen, en stor og anerkjent utstilling for samtidsarkitektur.

Startet Tromsø-kontor i 1971

Prosjektet ble videre omtalt som å ha «fornyet norsk arkitektur» og være «en mulighet vi ikke har fått maken til siden etterkrigstidens boligbyggeri» av Ingerid Helsing Almaas, redaktør i fagbladet Arkitektur N.

Odd Steinsvik ble i 2009 oppnevnt av daværende kommunal- og regionalminister Liv Signe Navarsete (Sp) til å sitte i en statlig arbeidsgruppe for energieffektivisering, som eneste arkitekt.

Steinsvik er født i Gratangen i Sør-Troms i 1943 og ble uteksaminert som sivilarkitekt fra Norges tekniske høgskole i 1966.

Deretter jobbet han et par år i utbyggingsavdelingen hos Fylkesmannen i Troms, før han sammen med sin kone i 1971 etablerte egen praksis som senere ble til Steinsvik arkitektkontor i Tromsø. Han etterlater seg fem barn og åtte barnebarn.