- Jeg fikk nøklene på lørdag, etter å ha signert leiekontrakt og gitt husverten 10.000 kroner rett i hånda. Så gikk det bare to dager før han tok seg inn i leiligheten og la fra seg dette brevet på stuebordet, forteller Khoshal Shinwarai (22) fra Tromsø til Nordlys.

I brevet som husverten hadde lagt fra seg står det blant annet følgende: "Ut av Mitt Hus! Hei Afghanistan! Jeg vil ikke ha Mitt Hus fyldt med dine folk, "forstått". Få dem ut eller jeg tilkaller "Myndighetene". Du og Kompani ut! Forsvinn!"

Ville først ha 30.000 kroner - så ville han ha kontanter

Shinwarai forteller til Nordlys at han har vært på en desperat boligjakt i godt over en måned. Denne husverten var han i kontakt med første gang i slutten av mars måned.

- Da tilbød han seg å leie ut leiligheten på Tromsøya til meg for 10.000 kroner i måneden, så jeg var på visning der da og likte leiligheten. Men jeg kunne ikke skaffe 30.000 kroner som han ville ha i depositum.

Lørdag tok huseieren igjen kontakt.

- Da forklarte han at jeg kunne få leiligheten uten depositum hvis jeg kunne gi han første husleia kontant i hånda.

Ifølge Shinwarai ville huseieren kun ha pengene kontant, angivelig fordi han hadde problemer med banken.

To dager etter å ha signert, ble de kastet ut

Shinwarai, som på dette tidspunktet var uten bolig, fikk lånt litt penger og tok ut det siste han hadde på konto. Det samme gjorde kameraten han skulle bo med. Så møtte de husverten i Tromsø sentrum, ga han pengene i hånda og fikk en signert husleiekontrakt og nøklene.

Etter å ha flyttet inn samme dag trodde Shinwarai at alt var i orden. Helt til de to dager senere, på mandag, kom ut i stua og fant utkastelsesbrevet fra husverten.

- Han hadde gått inn i stua mens jeg var på soverommet og lagt fra seg brevet. Da jeg så dette ringte jeg politiet for å be om hjelp. De anbefalte meg å flytte ut på dagen, og så heller anmelde dette i ettertid.

Husverten truet med å ringe politiet da de ville levere nøklene

Dermed valgte 22-åringen å pakke samme sakene sine. Han vasket rundt i leiligheten og tok kontakt med husverten, som bor i samme huset, for å levere nøklene.

- Da ville han ikke en gang snakke med oss. Han ba oss komme oss ut og mente at vi hadde ødelagt huset hans. Men vi hadde jo bare bodd der i to dager. Husverten nektet å se over leiligheten, og sa han skulle ringe politiet. Da sa jeg at jeg allerede hadde snakket med politiet, og hvis han ringte dem ville jeg vente her med nøklene til de kom.

Til Nordlys forklarer Shinwarai at husverten så lot som om han ringte politiet for å skremme han. Til slutt gikk en kamerat av husverten med Shinwarai opp til leiligheten for å se over. Denne signerte på oppfordring fra Shinwarai under på at leiligheten var i orden og uskadd.

Står igjen på bar bakke - blakk og uten bolig

- Kameraten til husverten syntes synd på oss, og hjalp oss med å flytte ut. Mens han gjorde dette forklarte han at det hadde bodd minst en fem-seks forskjellige andre i leiligheten siden jul. Derfor er jeg redd for at også andre kan bli lurt av denne husverten i tiden fremover.

For nå står Shinwarai på bar bakke igjen. Han har måtte flytte inn til en kamerat igjen, og hadde vært blakk visst ikke sjefen hans på Rema 1000 Stakkevollan hadde kunnet låne ham penger.

Til Nordlys opplyser Shinwarai at han kommer til å anmelde saken, og han har allerede vært i kontakt med Namsfogden for å få rede på sine rettigheter i saken. Han reagerer også sterkt på det han kaller rasistisk behandling fra husvertens side.

Namsfogden: - En ulovlig handling

Overfor Nordlys opplyser politioverbetjent Arnt Heggelund hos Namsfogden i Tromsø og Karlsøy at han kun kan uttale seg om saken på generelt grunnlag.

- Men i en situasjon hvor det er signert kontrakt og betalt husleie, vil det å kaste noen ut etter to dager uten grunn, i utgangspunktet være en ulovlig handling. Ifølge loven er det også kun Namsfogden som kan kaste noen ut fra en leilighet, forklarer Heggelund.

Husverten hevder Shinwarai ikke har betalt

Nordlys har vært i kontakt med husverten som Shinwarai har signert kontrakt med. Overfor Nordlys hevder han at Shinwarai ikke har betalt for seg, og at det var derfor han valgte å kaste ham ut.

- Men nå er det jo slik at det er signert en kontrakt her mellom deg og Shinwarai. I denne står det spesifisert at det allerede er betalt 10.000 kroner i forskuddsleie lørdag 12. april? Videre så skal altså utkastelsen ha skjedd bare to dager etter at kontrakten er signert? Du er vel klar over at ifølge Husleieloven har man ikke lov til dette?

- Det stemmer ikke og den kontrakten kan du tørke deg et visst sted med. Jeg eier leiligheten og kan kaste ut hvem det er jeg vil.

- Shinwarai peker videre på at han reagerer på det han kaller en rasistisk tone i brevet du har lagt igjen på stuebordet hans. Hva tenker du om dette?

- Det har ingenting med rasisme å gjøre, og hva både han og du synes om brevet, driter jeg i, svarer husverten og følger opp med å legge på røret.