Syk av isolering

Tetter du huset helt, kan dårlig inneklima føre til at både voksne og barn blir syke.

Tetter du huset helt, kan dårlig inneklima føre til at både voksne og barn blir syke. Foto:

Artikkelen er over 6 år gammel

Du kan bli syk hvis du ikke gjør jobben skikkelig når du etterisolerer og tetter bolig din.

DEL

(Siste) I vinter har det vært flere perioder med streng kulde. Derfor ønsker stadig flere å isolere husene sine bedre.

Ifølge en Norstat-undersøkelse har hele 6 av 10 nordmenn enten skaffet seg – eller vurderer å skaffe seg – nye energibesparende løsninger.

Tetting av boligen er det vanligste tiltaket.

Ikke alle tenker over hva tettingen gjør med ventilasjon og inneklima. Vi tetter ofte igjen uten å tenke på at vi også skal puste; fortrinnsvis frisk luft...

– En vanlig feil folk er å tette huset uten å passe på at også inneklimaet blir ivaretatt, slik at for eksempel luftfuktigheten blir for høy, med påfølgende til kondens og fuktskader, sier Roar Hugnes, seniorrådgiver i Enova.

– Jeg anbefaler alle å ta kontakt med oss, direkte eller gjennom våre nettsider, når de skal oppgradere boligen. Da slipper de å gå i de klassiske fellene.

Hos Enova kan du blant annet søke om støtte til oppdatering av boligen til lavenergi- og passivhus.

– Det er mange som søker støtte fra oss, og vi vil gjerne at det skal bli enda flere, sier Hugnes.

– Når vi innvilger søknader om støtte til oppgradering av boliger til lavenergi- eller passivhusnivå, er ett av kravene at inneklimaet blir ivaretatt. Det kan best skje gjennom et godt energieffektivt ventilasjonsanlegg.

– Stadig flere nordmenn sliter med astma, hodepine, trøtthet og allergier, sier Frank Petersen, administrerende direktør i ventilasjonsbedriften Flexit.

– Mange tenker ikke på hvor viktig inneklimaet er i den forbindelse, og hvordan inneklima påvirker helsen. Vi tilbringer hele 90 prosent av tiden vår innendørs og 60-70 prosent av dette i hjemmet.

I 2012 pusset vi opp boliger våre for 60 milliarder kroner.

– Når vi pusser opp, gjør vi som oftest boligene enda tettere med etterisolering og nye vinduer; uten at vi bestandig tenker over at vi også skal puste, påpeker Petersen.

– Dessuten installerer mange varmepumper i den tro at luften denne blåser, er friskluft. Det er feil. Bare skikkelig ventilasjon kan sikre ren og frisk luft i boligen. (ANB)

Artikkeltags