Sover uten røykvarsler

Mange sover bokstavlig talt med PC sin. Da er det en god ide å ha en røykvarsler i taket på soverommet.

Mange sover bokstavlig talt med PC sin. Da er det en god ide å ha en røykvarsler i taket på soverommet. Foto:

Artikkelen er over 6 år gammel

Under halvparten av oss har røykvarsler på soverommet.

DEL

(Siste) Mens 81 prosent oppgir at de har røykvarsler i gangen og 51 prosent har det i stua, er det bare 43 prosent som har montert røykvarsler på soverom, viser en ny Nortat-undersøkelse.

Enda færre, 24 prosent, oppgir at de har montert røykvarsler på barnerom.

– Det ser ut til at mange nordmenn fortsatt er usikre på hvor de skal plassere brannvarslingsutstyr, sier leder for skadeoppgjør Harald Lindeman i Storebrand, som står bak undersøkelsen.

To prosent svarer at de ikke har montert røykvarsler i hjemmet overhodet, til tross for at dette er påbudt.

Ifølge brannvernforskriftene skal alle boliger i Norge skal ha brannvarslingsutstyr som gir minst 60 desibel i alle sove- og oppholdsrom når dørene er lukket.

– Det er to viktige grunner til at vi mener du bør ha røykvarsler på soverommet, sier Harald Lindeman.

– Når du sitter i stua, eller oppholder deg i andre rom, er du som regel våken. Når du sover, er du derimot veldig utsatt. I tillegg har vi stadig flere elektriske artikler på soverommet, noe som øker risikoen for brann, sier Lindeman.

TV, diverse ladere, varmeovner, laptop, klokkeradio, lamper og varmeteppe er bare noe av det elektriske utstyret som befinner seg på mange norske soverom.

Statistikk fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap viser at dødsbranner ofte starter om kvelden og natten.

Én av tre branner oppstår i stua, mens kjøkkenet og soverommet er nummer to og tre på listen.

60 prosent av dødsbrannene skjer dessuten i vinterhalvåret.

– Vi opplever som oftest elektrisk årsak til brann. Det kan være alt fra skjøteledninger som er fulle av utstyr som drar mye strøm, jordingsfeil i el-anlegget og lamper som velter og blir liggende i sengen, forteller Lindeman og viser til statistikk fra Norsk brannvernforening:

Så mye som 40 prosent av boligbrannene har elektrisk årsak, enten som følge av feil bruk av elektrisk utstyr, eller av mer tekniske årsaker som jordfeil, serielysbue og termostatsvikt. (ANB)

Artikkeltags