Slik unngår du fellene

Robert Sefland (t.h.) er på boligjakt. Brede Barkenes og familien skal leie ut for første gang.

Robert Sefland (t.h.) er på boligjakt. Brede Barkenes og familien skal leie ut for første gang. Foto:

Av
Artikkelen er over 7 år gammel

Enten du skal leie ut hybel, leilighet eller et helt hus, er det viktig at alt gjøres riktig fra starten.

DEL

(Siste) [Romerikes Blad] Advokat Line Parelius i Huseiernes Landsforbund påpeker hvor viktig det er å starte i riktig rekkefølge når du skal leie ut.

Det første du må gjøre er å finne en god leietaker – eller leietakere.

– Alle vil framstå som veldig flinke leietakere, men det stemmer ikke alltid med virkeligheten. Be om referanser fra tidligere leieforhold og sjekk disse, råder Parelius.

Videre poengterer advokaten hvor viktig det er å ikke inngå et leieforhold uten signert kontrakt.

– Ikke gi fra deg nøkler før kontrakten er signert og helst ikke før depositum er på plass. Gjør cu det, har du allerede etablert et leieforhold i henhold til husleieloven, sier hun til Romerikes Blad.

Muntlig avtale er like bindene som skriftlig, ifølge loven.

Utleier bør også sørge for å ha en såkalt utkastelsesklausul i kontrakten.

– Dersom leietaker slutter å betale, og husleiekontrakten inneholder utkastelsesklausul, kan utleier gå direkte til namsmyndighetene, sier Parelius.

– Den prosessen tar tre-fire måneder og utleier sparer ett år tidsmessig ved å ikke måtte gå om domstolene.

De fleste leieforhold er likevel uproblematiske.

– Erfaring viser at åtte av ti leieforhold forløper smertefritt, men det finnes farer og feller. Derfor er det av stor betydning at tingene gjøres helt riktig fra start. Da unngår man framtidige problemer, sier Parelius.

– Pris betyr mye, det samme gjør beliggenhet og at alt er i orden, sier Robert Sefland på visning av en 37 kvadratmeter stor hybelleilighet i Rælingen i Akershus.

Visningen er dagens tredje. Sefland liker det han ser. Innredningen av leiligheten i underetasjen i en nylig oppført enebolig er i sluttfasen. Leiligheten er lys og trivelig, den fineste han har sett den dagen.

– I jakten på nytt hjem har den nyutdannede politimannen lagt ut en ønskes leid-annonse på nettet. Mange har svart, blant andre Brede Barkenes.

– Vi likte annonsen og tok kontakt. Når det gjelder kontrakt, kommer vi til å benytte standard utleiekontrakt, sier Barkenes. (ANB)

Her får du flere gode utleieråd

Artikkeltags