Gå til sidens hovedinnhold

Slik lysner du furu

Artikkelen er over 8 år gammel

En gulnet panelvegg kan gjøres lys med enkle midler og et minimum av arbeidsinnsats, uten å gjemme trestrukturen bak maling.

(Siste)

Alternativene er mange – og sluttresultatet varierer fra et tynt, kalklignende slør til mer eller mindre dekkende behandlinger.

Hvordan ønsker du at dine vegger skal bli? Sjekk faktaramme og sammenlikne med bilde!

Å male gulnet furu er ikke et alternativ for dem som ønsker å beholde trematerialets unike ådring, naturlige utseende og struktur. Men det finnes andre muligheter for å gi et lysere panel:

Panellakk, interiørbeiser, lasur og panelvoks er noen av produktene som kan brukes i ett eller flere strøk, noe som gir en varierende grad av hvitting til underlaget.

Den endelige fargen er alltid en kombinasjon av produktets farge og den underliggende trefargen. For å velge hvilket middel du vil bruke, kan du lage egne oppstrøksprøver et lite synlig.

Hva du velger, er til sist et spørsmål om smak og behag, og hvor mye arbeid du ønsker å legge i prosjektet.

Men én ting er sikkert: vil du ha et helhvitt panel – og sikre deg mot fremtidig gulning og gjennomblødning fra kvister - er det bare kvistforsegling etter kunstens alle regler, grunning og maling som gjelder!

Uansett behandling, er forvask nødvendig. Vask og skyll nøye med trerens, panelrens eller annet vaskemiddel egnet for vask av treverk før maling.

Overflater som har vært utsatt for nikotin og sot krever ekstra grundig rengjøring og ettervask med vann.

Arbeid systematisk i treet lengderetning med 2-3 bord om gangen. Avslutt aldri midt på et bord, da det kan gi uønskede overlappingseffekter.

Øvrig fremgangsmåte varierer etter hva slags type produkt man velger. Følg derfor produsentens anvisninger. (ANB)

Denne saken er levert av Informasjonskontoret for farge og interiør