Gå til sidens hovedinnhold

Ny stor nedgang i boligprisene: - Svakere utvikling enn normalt

Artikkelen er over 3 år gammel

For første gang siden 2013 har vi hatt en nedgang i boligprisene året under ett.

(Nord24)

TROMSØ (Nord24.no): Boligprisene i Norge sank med 1,1 prosent i desember 2017.

Korrigert for sesongvariasjoner gikk prisene ned med 0,5 prosent.

Boligprisene er nå 2,1 prosent lavere enn for ett år siden.

Det viser ferske tall fra Eiendom Norge.

– Den negative utviklingen i boligprisene fortsatte i den siste måneden i 2017. Selv om det er normalt med fall i prisene i desember, så er dette en svakere utvikling enn normalt, sier administrerende direktør i Eiendom Norge Christian Vammervold Dreyer, ifølge en pressemelding.

– For første gang siden 2013 har vi hatt en nedgang i boligprisene året under ett. Da vi gikk inn i 2017 hadde vi lagt bak oss et år med sterk prisvekst og det var få boliger for salg, og de fleste regnet derfor med at prisveksten ville vedvare. 2017 har vært en påminnelse på at boligmarkedet kan endre seg raskt, sier Dreyer, ifølge meldingen.

Større tilbud

Fra og med våren 2017 har det vært en betydelig økning i tilbudssiden, og da særlig i Oslo, Bergen og Trondheim.

- Samlet for året er det lagt ut markant flere boliger til salgs sammenlignet med 2016, og det store utbudet er en viktig faktor for å forklare boligprisfallet gjennom året, sier Dreyer.

Det tok i gjennomsnitt 61 dager å selge en bolig i desember 2017, noe som er ni dager mer enn i desember 2016. Raskest salgstid hadde Hamar og Drammen med 25 dager og tregest salgstid hadde Kristiansand med 94 dager.

– Salgstiden øker i landet under ett, og den har i løpet av året økt i de aller fleste byene i Norge, noe som er en naturlig konsekvens av den økte tilbudssiden, sier Dreyer.

Regional prisutvikling

Det var i desember negativ prisutvikling i alle deler av landet. Av byene hadde Sandefjord den sterkeste utviklingen med et prisfall på 0,3 prosent. Svakest utvikling var det i Bergen med en nedgang på 2,2 prosent.

Den sterkeste prisutviklingen i 2017 hadde Fredrikstad med en oppgang gjennom året på 6,7 prosent. Svakest utvikling hadde Oslo med en nedgang på 6,2 prosent.

–  Årstakten i boligprisutviklingen har svekket seg betydelig gjennom 2017, og det er en negativ prisutvikling i alle de største byene. Men mange områder rundt de store byene og i distriktene har imidlertid endt med vekst i boligprisene, sier Dreyer, ifølge meldingen.

– Sammenligner vi boligprisfallet i 2017 med det forrige boligprisfallet i Norge høsten 2013, ser vi at prisfallet er sterkere, både nasjonalt og i Oslo spesielt. Det har nå vært 8 måneder med fall i boligprisene i Oslo, og prisene har gått ned med 11,5 prosent siden april. Den sterkeste utviklingen av de største byene hadde Stavanger med en flat prisutvikling i 2017 på 0 prosent, avslutter Dreyer.

Om Eiendom Norges boligprisstatistikk:

  • Statistikken er et samarbeid mellom Eiendom Norge, Eiendomsverdi og Finn.no.
  • Statistikken er utarbeidet etter siste måneds slutt og omfatter boliger som annonseres på Finn.no. Det innebærer cirka 70 prosent av alle boliger som omsettes i Norge i løpet av et år.

Kommentarer til denne saken