Mattilsynet kom på uanmeldt besøk – fant kjøttdeigen i skohylla

KJØTTDEIG OG SKO: Denne kjøttdeigen skulle brukes i piroger for salg. Mattilsynet fant kjøttet plassert på en skohylle i gangen. FOTO: MATTILSYNET

KJØTTDEIG OG SKO: Denne kjøttdeigen skulle brukes i piroger for salg. Mattilsynet fant kjøttet plassert på en skohylle i gangen. FOTO: MATTILSYNET

Artikkelen er over 1 år gammel

Mattilsynet har fått flere bekymringsmeldinger fra publikum. Da de kom på uanmeldt besøk, fant de blant annet kjøttdeigen stående sammen med skoene i gangen.

DEL

Stadig flere bruker privat kjøkken for å tilberede mat for salg. Nå varsler Mattilsynet flere kontroller i tiden framover.

– Når man produserer mat hjemme må produksjonen tilpasses etter egne kjøkkenforhold. Vi ser at antall personer som bruker privat kjøkken for salg av mat har økt. Hos flere av disse er ikke hygieneforholdene på plass, sier spesialinspektør i Mattilsynet Kari Dommarsnes til rb.no.

Mattilsynet har fått flere bekymringsmeldinger fra publikum som har reagert på kjøkkenforholdene etter å ha kjøpt mat fra såkalte hjemmeprodusenter. Mange annonserer maten og selger via sosiale medier. Andre lager maten på eget kjøkken for deretter å selge den fra såkalte foodtrucks.

– Følger med et ansvar

– Det er ikke ulovlig å lage mat på eget kjøkken og selge videre til andre, men det følger med et ansvar for at ingen blir syke av å spise maten, presiserer Dommarsnes.

Hun legger til at det snart er høysesong for konfirmasjoner og selskaper. Mange tilbyr fristende hjemmelaget mat via Facebook og andre steder på nettet.

– Den som lager mat for salg til andre bør tenke gjennom om kjøkkenet er hygienisk, om ingrediensene i maten er lett bedervelige og om man har nok kjøle- og fryseplass til oppbevaring, forklarer Dommarsnes.

Dropper å registrere hjemmeproduksjon

Romerikes Blad har fått se flere bilder fra kontroller som Mattilsynet har gjennomført. Blant annet fra en privat bolig der baksten foregår på en liten fjøl ved siden av tv`en i stua. Ved et annet besøk fant Mattilsynet at kjøttdeigen som skulle brukes til salg av piroger sto til avkjøling på skohylla ute i gangen sammen med brukt skotøy.

– Alle som jevnlig selger mat fra eget kjøkken må melde fra til Mattilsynet. Du har plikt til å gjøre deg kjent med gjeldende regelverk blant annet når det gjelder hygiene, internkontroll og merking. Det vi ser er at mange lar være å melde fra til oss. Lagres og tilberedes maten feil kan de som kjøper den i verste fall bli syke. Vi oppfordrer derfor alle som vurderer å kjøpe hjemmelaget mat på nettet til å spørre om hvor råvarene kommer fra og hva de inneholder. Det er for eksempel ikke lov å bruke privatimporterte råvarer, sier Kari Dommarsnes.

Mattilsynet varsler flere kontroller i tiden framover.

– Vi antar at noen har stor produksjon hjemmefra, men med varierende kjøkkenforhold. Vi ønsker nå å få bedre kontroll med disse matproduksjonene, avslutter hun.

Dette må du tenke gjennom før du selger mat fra eget kjøkken:

  • Register deg hos Mattilsynet.
  • Tenk restaurantkjøkken.
  • Overflatene på kjøkkenet skal være glatte og lette å holde rene/desinfisere.
  • Sørg for nok kjøle- og fryseplass.
  • Sørg for å ha god plass til oppvask.
  • Er det sykdom i familien (diaré og / eller omgangssyke) som kan føre til at virus og bakterier kommer i miljøet der maten produseres, og overføres til maten?
  •  Barn som har lyst å være med å lage mat bør holdes unna.
  • Kjæledyr kan være en risiko fordi de kan overføre smitte til maten. Unngå at kjæledyr kommer inn i lokalet der du lager mat.
  • Du bør vurdere om du har behov for å legge til rette for et eget rom hvor du kan jobbe uforstyrret og adskilt fra smittekilder.
  • Du må lage rutiner for å sikre at maten du lager er trygg

Artikkeltags