Lena, Lisette og Nora bor i råtten hybel

I VERDENS RIKESTE LAND? Lena Pepenfoss viser frem det skitne forhenget som møtte henne da hun flyttet inn i Studentsamskipnadens hybel i Åsgårdveien. Både hun, Lisette Waanders (t.h.) og Nora Wagner (i midten) har mugg i hyblene.

I VERDENS RIKESTE LAND? Lena Pepenfoss viser frem det skitne forhenget som møtte henne da hun flyttet inn i Studentsamskipnadens hybel i Åsgårdveien. Både hun, Lisette Waanders (t.h.) og Nora Wagner (i midten) har mugg i hyblene. Foto:

Artikkelen er over 7 år gammel

Studentene klaget over mugg, skitne rom og defekte møbler og ødelagt kjøkken på hyblene. De fikk beskjed om å være glad for å ha tak over hodet.

DEL

De gledet seg til å studere i et av verdens rikeste land. Men alt Tromsø kunne tilby Lena, Lisette og Nora var nedslitte hybler fulle av mugg.

- Vi visste ikke så mye om Norge. Bare at dere er et av verdens rikeste land. Så vi forventet å komme til velholdte boliger i god stand, sier Lisette Waanders (23).

Den nederlandske jenta bor sammen med tyske Lena Pepenfoss (19) og Nora Wagner (24) i femte etasje av Studentsamskipnadens hybelbygg i Åsgårdveien. Der kom de til skitne hybler, en defekt fryser full av årgangsmat, et kjøkken med én fungerende komfyr som skal deles av ti personer og muggbefengte vegger.

- Vi er ikke prinsesser, og krever ikke et slott. Det er greit å bo på hybel. Jeg har ingen problem med å dele bad og kjøkken med andre. Men jeg kan ikke leve i mugg, sier Lisette Waanders (23).

Hun viser frem et hissig utbrudd av svartmugg rundt vinduet. Også hyblene til Lena og Nora har godt synlige muggskader. Nå har de klaget siden de kom til Norge for fem uker siden. Så langt har de bare fått en respons fra SiTø:

- De sa vi skulle være glade for å ha et sted å bo.

Problemet er ikke nytt. Nordlys skrev også i fjor om en kvinnelig student som avsluttet studiene i Tromsø på grunn av mugg på hybelen i Åsgårdveien. Hun hadde da klaget til samskipnaden over lengre tid uten respons.

LES OGSÅ: - De kom med svamp for å gnikke bort muggskadene

Skitne hybler

Hyblene bærer ikke bare preg av generell mangel på vedlikehold, men var skitne og måtte rundvaskes ved overtakelse. Lena viser frem forhenget som skiller vasken fra resten av rommet. Det er skittent og misfarget.

- Jeg aner ikke hva det er, og unngår helst å ta på det.

Stoler var ødelagt. Skapdører hang på hengslene.

- Slike ting får vi raskt ordnet, vi har en vennlig og hjelpsom vaktmester. En venninne av meg i Ørndalen klaget på at madrassen var for myk. Dagen etter fikk hun levert ny. Men det er verre å få SiTø til å gjøre noe med de store og viktige tingene, som mugg, sier Lisette.

- Dette bygget må stenges ned og renoveres.

Nora trodde hun hadde trukket vinnerloddet da hun fikk en hybel som i motsetning til venninnenes var nymalt.

- Men nå skjønner jeg hvorfor, sier hun og viser hvordan muggen de siste ukene har brutt gjennom den nymalte veggen.

LES OGSÅ: Kjøpte hus for 1,8 mill - fant feil for 1,3 mill

Lite penger

De har vinduene på vidt gap hele dagen for å lufte ut, til liten nytte. Lena sliter med kløe i nese og svelg. Nå har de alle satt seg på venteliste til de nye boligene som skal bygges på universitetsområdet. Det er eneste utvei, selv for forholdsvis velstående vesteuropeere er prisnivået i Tromsø langt over hva de kan betale med en månedlig Erasmus-stipend på 150 Euro. Smertegrensen går ved de 2500 kronene de betaler hver måned for de ti kvadratmeter store SiTø-hyblene.

- Jeg må jo ha mat. Prisene er dobbelt så høye som i Tyskland, sier Lena.

Alle tre har blitt svært glade i Tromsø.

- Det er en flott by, folk her er kjempetrivelige og universitetet er kjempebra. Alt dette kan jeg fortelle når jeg kommer hjem. Men jeg må advare mot studentboligene, sier Lisette.

- Vi bruker minst mulig tid her. Bare spiser og sover, sier Lena.

Nora skulle egentlig bli i Tromsø ett år.

- Nå kommer jeg til å reise etter fem måneder. Det har vært dager da jeg har tenkt å bare pakke sammen og dra til flyplassen.

Forståelse

- Jeg har stor forståelse for at jentene ikke ønsker å bo i muggbefengte hybler.

Det sier eiendomssjef Guri Anne Nilsen i Studentsamskipnaden til Nordlys.

De er klare over at standardden på studentboligene i Åsfårdveien ikke er all verden.

- De er de rimeligste boligene vi tilbyr studentene. Og vi har lovt de aktuelle jentene at de skal få noe annet så snart det blir noe ledig, sier hun.

- Men bør man ikke unngå å huse studenter i boliger med mugg uansett hvor rimelige de er?

- Selvsagt skal det ikke være mugg på våre hybler. Der vi får beskjed om muggproblemer, forsøker vi å utbedre det så raskt vi kan.

Artikkeltags