Sander prøver å selge sofaen for en svimlende sum

Sander Sletten i det som mulighens har vært Edvard Grieg sin sofa.

Sander Sletten i det som mulighens har vært Edvard Grieg sin sofa. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Bortgjemt på et soverom på Landås står en svært gammel sofa og et like gammelt bord som muligens har tilhørt selveste Edvard Grieg.

DEL

– Jeg vet ikke hvorfor min grandtante skal ha fått møblene fra Edvard Grieg, men jeg vet at de var gode venner. Historien i familien har alltid vært at sofaen har tilhørt Grieg.

Det sier eieren av den godt over hundre år gamle sofaen, Truls Mastrup Thomassen (66). Hans grandtante, Karoline Thomassen (1881–1978) ble kalt The White Lady, den hvite damen, og var angivelig en nær venn av ekteparet Edvard (1843–1907) og Nina Grieg (1845-1935).

– Ble vanvittig flott

Mastrup Thomassen tror sofaen er fra slutten av 1800-tallet, og selv arvet han den fra sin grandtante da hun døde på slutten av 1970-tallet, skriver ba.no.

Da var sofaen ganske slitt i stoffet, og Thomassen brukte over ti tusen kroner på å trekke den om.

– Det var svært mye penger for 40 år siden, og møbeltapetsereren som gjorde arbeidet anslo at den kunne være verdt omkring 40.000 den gangen. Den ble vanvittig flott, sier han med et smil.

Opp gjennom årene har sofaen hatt hedersplass i 66-åringens stuer både i Hardanger og i Arna. Men siden 2005 har sofaen slett ikke fått skinne slik den burde, men stått litt bortgjemt på et soverom på Landås. Faktisk med utsikt rett ned på Lystgården hvor Edvard Griegs familien bodde for 150 år siden.

– Jeg har rett og slett ikke plass til sofaen, og håper heller noen andre kan ha glede av den, sier Mastrup Thomassen.

Saken fortsetter under bildet.

Sander Sletten
Edvard Grieg sin sofa?

Sander Sletten Edvard Grieg sin sofa? Foto:

Opp til markedet

Ved hjelp av stesønnen Sander Sletten (20), har han nå lagt sofaen ut på finn.no for svimlende 250.000 kroner.

– Hvordan kom dere frem til akkurat den summen?

– Jeg tok egentlig bare utgangspunkt i at den kan ha vært verd 40.000 for 40 år siden, og sett hvilken verdi det er i dag. Så har jeg lagt på litt på grunn av bordet. Det blir vel opp til markedet å bestemme hva den er verdt, sier Sletten.

Det finnes ingen stempel eller signatur verken på sofaen eller bordet som kan vise hvem som i sin tid laget de staselige møblene.

– Skal godt gjøres å finne ut av

BA har kontaktet to Edvard Grieg-kjennere. Begge er skeptiske til at dette faktisk kan være komponistens sofa, men de utelukker det ikke.

Tidligere direktør ved Edvard Grieg Museum, Erling Dahl jr., har både skrevet bøker og forsket på Grieg gjennom en årrekke. Han kjenner til Karoline Thomassen, men har ikke hørt historien om at hun noen gang fikk møbler fra komponisten.

– Edvards foreldre døde i 1876, og Troldhaugen sto ferdig i 1885. Det var broren som arvet foreldrenes møbler, det kan jo hende at hun har fått noe derfra. Edvard hadde ikke noe hjem i Bergen før i 1880. Han flyttet til Hardanger i 1877 og til Engen tre år senere, forklarer Dahl jr.

Han sier Grieg kan ha hatt med seg møbler da han flyttet hjem fra Oslo, men sier historien om Karoline Thomassen sofa og bord ikke umiddelbart er noe han gjenkjenner.

– Alle møblene som sto på Troldhaugen i Griegs tid, er der den dag i dag. Det skal godt gjøres å finne ut om dette faktisk har vært Edvard Grieg sin sofa, tror Dahl jr.

I pakterboligen?

Også Helge Jensen, faktisk bosatt på Kanonhaugen, et steinkast fra Lystgården, har skrevet bok om Edvard Grieg.

– Familien Grieg solgte gården på Landås i 1873, og da tror jeg det gikk en del møbler på auksjon. Jeg personlig stiller meg tvilende til at disse møblene har tilhørt Edvard, men de kan ha tilhørt hans foreldre og senere hans bror som døde i 1904, spekulerer Jensen.

Jensen har ganske god oversikt over Edvard Griegs liv frem til han fylte 30 år, da familien flyttet fra Landås.

– Det er lite bilder inne fra selve huset, så vi vet lite om hva som var innendørs av møbler og interiør. Men, sier Jensen og grubler litt på historien om Karoline Thomassens gamle sofa.

– Da Edvard og Nina besøkte Lystgården etter at de var gift, bodde de i pakterboligen. Det kan jo ha stått noen møbler der som kanskje pakteren har overtatt ansvaret for og som har vandret videre på den måten, det er jo selvsagt en teori, sier forfatteren.

BA har vært i kontakt med Edvard Grieg museum troldhaugen. De ønsker ikke å uttale seg om sofaen ettersom den ligger ute for salg.

– Ikke enkelt

Gunnar Krogh-Hansen hos Blomqvist Kunsthandel har sett bilder av sofaen.

– Alderen kan stemme ganske bra, stilhistorisk er det «historisme», som varte fra cirka 1850 til 1900. Rundt 1870-1880 fikk borgerskapet sine leiligheter innredd med møbler av denne typen, som i dag er vanskelig å få solgt. Når disse møblene dukker opp på auksjoner koster de gjerne 1-2000 kroner for sofa, og det samme for bordet. Prisen vil nok være noe høyere, hvis det kan bevises at disse kommer fra Grieg, noe som antageligvis ikke er så enkelt, sier han til BA.

Kan du hjelpe med å løse sofamysteriet? Ikke nøl med å kontakte journalisten på benteline@ba.no

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken