Selger historisk eiendom med eget hurtigbåt-anløp: - Veldig sjeldent slike eiendommer kommer ut for salg

HISTORISK: Finnkroken ble etablert som et tysk handelssted på 1800-tallet. Nå er hele eiendommen, mei kai og utmark, lagt ut for salg

HISTORISK: Finnkroken ble etablert som et tysk handelssted på 1800-tallet. Nå er hele eiendommen, mei kai og utmark, lagt ut for salg Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Eierne av det historiske handelsstedet har bestemt seg for å selge.

DEL

Eiendommen på Finnkroken har en lang historie. På 1800-tallet ble den etablert som et handelssted av tyskere, og kaia på Finnkroken ble et viktig anløp for datidens handel. Inntill 1980 ble det også drevet landhandel på eiendommen.

Nå er hele bruket – med kai, hovedhus, bu, garasje, driftsbygning, gammelstua og utmark – til salgs.

Megler i Eie Eiendomsmegling, Børge Martinussen, tar seg av salget. Han kaller objektet «helt unikt».

- Det er veldig sjeldent slike eiendommer kommer ut for salg i Tromsø-området. Vi ser for oss at det er mange forskjellig måter eiendommen kan utnyttes. Eksempelvis kan den være en ren fritidseiendom, men den kan også brukes til turistvirksomhet, sier han.

Finnkroken ligger på Reinøya i Karlsøy kommune og hurtigbåtene har anløp på eiendommens kai.

Det er ikke boplikt, men eiendommen har konsesjonsplikt, som skal sikre et bruksforhold som ganger samfunnet.

Dette betyr i praksis at tomta må tas vare på.

- Det er 400 mål med utmark og skog, der man også kan jakte. Men om man ikke ønsker å ta vare på det selv, kan man leie ut dyrkbar mark eller selge unna utmark, forklarer Martinussen.

(Saken fortsetter under bildet)

DELVIS MØBLERT: Møbler og inventar stammer fra tiden som handelssted, og en del av det vil følge med på kjøpet.

DELVIS MØBLERT: Møbler og inventar stammer fra tiden som handelssted, og en del av det vil følge med på kjøpet. Foto:

Gamle bygg

Flere av byggene på eiendommen er svært gamle. Gammelstua ble bygget i 1802, og de andre bygningene er reist mellom 1802 og 1948.

Finnkroken er ikke et offisielt museum, men det har blitt gjennomført omvisninger der. Enkelte av interiøret og gjenstandene stammer fra tiden som handelssted, og mye av det kommer med på kjøpet.

- Dagens eier vil ta med seg noe, men det vil også være mye møbler, utstyr og interiør igjen.

Vanskelig å sette prisantydning

Megleren forteller at eiendommen legges ut for salg fordi eieren bor sørpå, og ikke får tid til å gjøre så mye med bygget som de ønsker.

Det er rundt en uke siden salget ble annonsert, og interessen har ifølge Martinussen vært stor. Så langt har annonsen blitt vist 2580 ganger - og det er bare fra Eies egne nettsider.

- Det er også mange som har lastet ned salgsobjektet og flere har kontaktet meg personlig med spørsmål. 

Eiendommen har blitt lagt ut med en prisantydning på 7,9 millioner kroner, men Martinussen forteller at det svært vanskelig å prissette slike sjeldne objekter.

- Vi valgte likevel å gå ut med en prisantydning etter at en takstmann hadde vært på stedet. Vi  går litt annerledes frem med dette salget, og har derfor lagt ut annonsen i god tid før visningen i august.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken