Gå til sidens hovedinnhold

Hver femte borteboende student mangler innboforsikring

Artikkelen er over 8 år gammel

Unge slurver med forsikring.

Ekteparet Tatjana Solska (25) og Jan Solski (28) leier en studenthybel på toppen av Tromsøya. De har ikke innboforsikring.

- Nei, det har vi ikke. Det har vi ikke prioritert. Det burde man nok men vi har ikke noe av verdi. Bare masse papirer, sier de, leende mens de mater noen ender som bader i pissregnet utenfor leilighetsblokka de bor i.

Det foreligger ingen statistikk over hvor mange som ikke har innboforsikring. Men TNS Gallup gjorde for to år siden en markedsundersøkelse for If Forsikring som fortalte at 20 prosent av borteboende studenter under høyere utdannelse ikke hadde innboforsikring.

Og mange unge voksne er heller ikke klar over når de må ha sin egen innbo- og løsøreforsikring.

Alle uten forsikring

Informasjonsdirektør Jon Berge i If Forsikring tror situasjonen er minst like ille i dag.

- Vi har forsikret ett av byggene som nylig ble ødelagt i storbrannen i Bergen. I det ene bygget var det fem hybelboere. Ingen av dem hadde innboforsikring, sier Jon Berge i If Forsikring.

Under storbrannen i Trondheim for noen år siden, skjedde det samme. Forsikringsselskapene som hadde forsikret byggene, ble kontaktet av mange unge hybelboere som ikke hadde innboforsikringen. De hadde mistet alt de eide uten å få noe av tapet sitt dekket.

Borteboende studenter på hybel kan i en viss grad være dekket av foreldrenes forsikringer i en begrenset periode, normalt bare i inntil to år hvis de bor midlertidig ute av foreldrehjemmet.

Dekningen gjennom foreldrenes forsikring vil ikke gi en like god dekning, som om man hadde hatt sin egen innboforsikring.

Hvis man har flyttet ut av foreldrehjemmet og har meldt flytting til Folkeregisteret, er man uansett ikke dekket. Forsikringsbetingelsene og -dekningen kan variere i ulike forsikringsselskap.

Oppfattes som kjedelig

Markedsundersøkelsen viser at urbane unge mennesker i alderen 25–35 år oppfatter forsikring som kjedelige lavinteresseprodukter. Undersøkelsen avdekker også at unge mellom 25 og 35 er prisbevisste og engster seg spesielt for å være overforsikret.

Overforsikring er altså ikke det store problemet blant de unge. Overforsikring forekommer blant en del yrkesaktive. Noen har en innboforsikring som de har tegnet selv, i tillegg til at de også kan ha en kollektiv innboforsikring gjennom medlemskap i ene fagforening.

Det som noen glemmer, som er kollektivt dekket gjennom sin fagforening, er at den dagen de slutter i jobben eller melder seg ut av fagforeningen, gjelder ikke forsikringen lenger.

For lav forsikringssum

Det som ifølge informasjonsdirektør Jon Berge kan være et annet stort problem, er at mange har for lav forsikringssum på sitt innbo- og løsøre.

Ved totale brannskader i norske hjem viser det seg at hver femte kunde har valgt for lav forsikringssum på sitt innbo- og løsøre.

Og dette forekommer også oftest blant unge single og unge par.

Kommentarer til denne saken