Har betalt for mye skatt i 39 år etter feil hos kommunen

LATTERLIG MYE SKATT: Knut Are Mortensen, tidligere journalist og komiker og nå kommunikasjonssjef i Troms fylkeskommune, fant ut at han har betalt eiendomsskatt for eiendom som i 1973 ble ekspropriert av Tromsø kommune. Foto: Simen Fangel

LATTERLIG MYE SKATT: Knut Are Mortensen, tidligere journalist og komiker og nå kommunikasjonssjef i Troms fylkeskommune, fant ut at han har betalt eiendomsskatt for eiendom som i 1973 ble ekspropriert av Tromsø kommune. Foto: Simen Fangel

Artikkelen er over 6 år gammel

I 1973 tok kommunen deler av eiendommen til Knut Are. I fjor oppdaget han at de fremdeles krevde skatt av ham for den. Nå nekter de å tilbakebetale.

DEL

Har du hørt om tromsøværingen som fant ut at han hadde betalt for mye eiendomsskatt i 39 år? Det har i alle fall Knut Are Mortensen, kommunikasjonssjef i Troms fylkeskommune, tidligere journalist, mangeårig komiker i På Tryne-teateret og tromsøværing.

Oppdaget etter 39 år

I februar i fjor fikk han et brev fra Tromsø kommune hvor han ble gjort oppmerksom på at eiendommen hans i Skogliveien var redusert med 167 kvadratmeter.

«Det vekket naturlig nok forundring», skriver Mortensen i en henvendelse til Tromsø kommune som Nordlys har fått fatt i via postjournalen.

Forundringen ble nok ikke mindre da han oppdaget hva som var grunnen, nemlig at deler av eiendommen ble ekspropriert til veibygging helt tilbake i 1973.

Det skulle altså ta 39 år før han fikk vite at tomten hans i realiteten var på 309 og ikke 477 kvadratmeter, som han har trodd i alle år.

Som om ikke det var nok, så har han i mellomtiden betalt eiendomsskatt for 167 kvadratmeter som slettes ikke var hans.

Årsaken synes rett og slett å være at det tok kommunen 39 år å rette opp i eiendomsmatriklene etter at de eksproprierte grunnen.

Krever tilbakebetaling

– Jeg har ingen kommentar utover det som står i brevet, sier Mortensen da Nordlys tar kontakt for et intervju.

– For øvrig kan jeg føye til at jeg betaler min eiendomsskatt med glede, det er ikke det dette handler om, legger han til.

Av korrespondansen han har hatt med kommunen, framkommer det at han i mars i fjor krevde tilbakebetalt det han hadde punget ut i for mye eiendomsskatt over nesten fire tiår.

Etter å ha purret på saken, får han i juni en slags innrømmelse. Da går kommunen med på å betale tilbake eiendomsskatten, men kun for de siste tre årene. Resten er foreldet, mener de.

Ikke godt nok, mener Mortensen, som igjen har klaget på saken. Til tross for flere purringer, – senest mandag denne uken, står saken ennå der den dag i dag.

– Saken er ikke ferdigbehandlet, så jeg kan ikke uttale meg om den, sier Helge Hartvigsen, enhetsleder ved innfordringskontoret i Tromsø kommune.

Innrømmer «mismatch»

På generelt grunnlag forklarer han at eiendomsskatten riktignok baserer seg på kommunens egne matrikler.

Dermed blir det også feil skatt dersom matrikkelen ikke er riktig, medgir Hartvigsen.

– Det skjer fra tid til annen. Det er relativt vanlig at det er «mismatch» mellom matrikkelen og de faktiske forhold, sier han.

– Det er likevel ikke i et slikt omfang at dette er et problem. Sammenholdt med antall eiendommer har vi veldig få klager, understreker Hartvigsen.

Artikkeltags