Gå til sidens hovedinnhold

Grått, men ikke trist

Artikkelen er over 9 år gammel

Grått skal det være, i alle fall når vi maler husene våre.

(Siste)

Det er nemlig ikke bare innendørs vi sakte men sikkert beveger oss bort fra det hvite. Malingprodusentene konstaterer at det nå også velges mørkere farger utendørs.

Både hos Jotun og Nordsjö er det en generell tendens at fargevalget utendørs blir dypere og mørkere – spesielt på moderne arkitektur.

– De varme, rene gråtonene faller i smak hos de fleste, nesten uansett stil på huset. Nå beveger fargene seg imidlertid mot dypere og kraftigere gråtoner, og interessen for sort er økende. Mørk brun, brunsort og nesten sort er ofte populære førstevalg på moderne arkitektur, som nyfunkis, sier Nina Klæboe, fargedesigner hos Jotun.

Hos Nordsjö opplever de den samme tendensen, og ifølge Tale Henningsen, interiørarkitekt og fargedesigner, er dette også en internasjonal trend.

– Den uro som preger verdensøkonomien medfører mer veloverveide investeringer og trygge valg – også private, sier Tale Henningsen.

– Det er bakgrunnen til at vi nå lanserer et fargekart med fire fargeserier satt sammen av grånyanser. Fargene er lett anvendelige og egnet til ulike miljøer og arkitektur. Gråtoner generelt er høyaktuelt, og de er gjerne mørkere enn tidligere.

Ifølge Nina Klæboe beveger de litt mer fargevågale seg mot den grå-blå fargepalatten, fordi disse fargene gjerne oppleves som litt kjølige og røffe og står flott til materialer som stein og betong.

10 tips til valg av husfarge:

1) Lag store oppstrøksprøver: Mal opp prøver og studer fargene til ulike tider på døgnet. Husk at fargene gjerne virker lysere og sterkere når de males på en hel vegg.

2) Bruk fargekartene: Fargekartene er fulle av hus- og staffasjefarger som god utprøvd og som vi vet fungerer i norske forhold.

3) Ta hensyn til nabohuset: I tettbygde strøk er fargeharmoni viktig. Dette oppnår man ved å velge farger omtrent samme sted på en lys-/mørkskala, ton-i-ton-farger eller nyanselike farger.

4) Husk beliggenheten: Hus ved skogen er mer utsatt for begroing, og hus ved veggen mer utsatt for forurensning og trafikkstøv og det kan kanskje lønne seg å velge en mørkere husfarge som ikke vil fremheve dette.

5) Tenk på lyset og årstidene: Her i Norge forandrer lyset seg med årstidene. En farge kan se helt annerledes ut i sommerens lyse måneder enn i det blå, kalde vinterlyset.

6) Kontraster fremhever detaljer: Skal detaljene fremheves, velg en staffasjefarge i kontrast med husfargen. Ønsker man ikke å fremheve dem, kan de males i samme farge som huset.

7) Døren kan få egen farge: På inngangsdøren kan man gjerne være litt mer dristig. Slik finner man enkelt riktig vei inn, samtidig som man kan vise litt av personligheten sin ved inngangspartiet.

8) Husk grunnmuren: Velg en annen farge til grunnmuren som til huset. Helt hvite grunnmurer kan ofte gjøre at huset «svever litt», mens mørkere toner gir mer bakkekontakt.

9) Begrens antall farger: Husk at alt rundt huset også har farger. Velger du mange farger på ulike bygningsdeler kan det fort bli for mye av det gode. Ta derfor gjerne igjen fargen på staffasjen på markiser eller stakittfjerde, eller dørfargen i en blomsterkasse.

10) Studer stilen: Husets tidsepoke bør spille en rolle for fargevalget. Ta en tur i nabolaget og studer fargene på hus fra samme tidsperiode, så får du et inntrykk av hva slags farger som fungerer. (ANB)

Denne saken er levert av Informasjonskontoret for farge og interiør