Derfor er det tomt for Joikakaker i hele (!) landet

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Og du vil ikke tro årsaken til hermetikkmangelen over hele landet: Nortura får ikke tak i reinkjøtt.

DEL

Terje Larsen fra Fredrikstad har tidligere bodd i Finnmark i tre år. Han besøker fortsatt fylket regelmessig. Larsen er glad i en rett, med litt tilknytning til Finnmark; Joikakaker. Kjøttbollene i saus, som finnes i den karakteristiske røde boksen med samegutten på.

Da Larsen var innom Coop-butikken sin for å handle, oppdaget han noe rart i forrige uke:

– Hele hylla med Joikakaker var tom!, skriver iFinnmark.

Og det ble ikke bedre, da han sjekket den lokale Kiwi-butikk i Fredrikstad.

– Tomt også her! Jeg traff en ekspeditør som hadde fulgt med. Han sa: «Vi har fått høre at de ikke kan levere fordi de ikke får tak i reinkjøtt».

Så da lurer Larsen på: Produseres det ikke reinkjøtt lenger i Finnmark?

iFinnmark må selvfølgelig undersøke saken. For det virker da unektelig rart, med problemer med for høyt reintall, trusler om tvangsslakt, og mere til: Kan det virkelig være tomt for reinkjøtt?

Jo, det er faktisk tilfelle!

Marthine Haugen Petersen, kommunikasjonsrådgiver for merkevarer i Nortura, sier de har problemer med å møte etterspørselen etter Jokiakaker akkurat nå.

– Det skyldes mangel på råstoff. På reinkjøtt, sier Petersen til iFinnmark.

Og hun kan avsløre at dette ikke er første gang problemet oppstår.

– Dette er ikke en uvanlig situasjon på denne tiden av året, og i tillegg har vi solgt mer Joika hittil i år enn vi gjorde under samme periode i fjor. Vi ser nå på løsninger for dette. Hvor mange butikker som nå er tomme for Joika-kaker vet vi ikke, sier Petersen.

Hun sier at man håper å kunne skru opp produksjonen snart, når reinslaktingen starter.

For øvrig kan iFinnmark opplyse at i en vanlig 800 grams boks med Joikakaker er det 36 prosent kjøtt totalt. 11 prosent er reinkjøtt. Det er altså ikke mer enn 88 gram reinkjøtt i hver boks. Men mangler det, så mangler det!

Fabrikksjef Ole Martin Lunde ved Norturas slakteri i Karasjok kan berolige Joikakake-elskerne med at det går mot bedre tider

– Vi tar fatt på slaktingen av rein i neste uke. Så da skulle det bli reinslakt tilgjengelig i Nortura-systemet, sier han til iFinnmark.

Artikkeltags