Gå til sidens hovedinnhold

Etter flom kommer mugg

Artikkelen er over 7 år gammel

Får du flomvann i huset, har du bare én uke på å få tørket opp skikkelig.

(Siste)

Holder du ikke denne tidsfristen risikerer du alvorlige muggproblemer.

– Når mange får flomskader samtidig, er problemet at det verken finnes nok fagfolk eller utstyr som kan håndtere alle skadene. Dermed blir mange boliger stående med vann og fuktskader i ukevis før noe blir gjort, sier fagsjef Johan Mattsson i rådgivningsselskapet Mycoteam.

Da kan mugg bli den virkelig store skaden. Muggsopp kan være helseskadelig og skal ikke forekomme innendørs.

– I en slik situasjon er det for sent og snu, og alt må rives. Derfor er vårt råd at om man ikke får tørket opp alt fuktskadet materiale i løpet av en uke, er det normalt bedre å rive, sier Mattsson.

Han viser til flommen i Krokstadelva i Buskerud i fjor.

– Etter den flommen ble det mange soppskader fordi vannskadene ikke ble skikkelig utbedret. Det samme skjedde etter storflommen i 1995. Da ble veldig mange flomskader for dårlig håndtert, sier Mattsson.

Han advarer boligeiere mot å godta kontantoppgjør fra forsikringsselskapet så raskt en takstmann har vært på befaring.

– Gjør man det, er man selv ansvarlig for å få utbedret skaden forsvarlig. Du kan ikke komme i etterkant og si at du fikk muggsopp. Dermed kan kostnaden for deg som boligeier bli mye større hvis utbedringen ikke er god nok.

Ved en storflom får mange boligeiere tilbakeslag av kloakkvann fordi kommunale rør ikke klarer å ta unna alt vannet. Noen får innsig av jord og leire.

– I disse tilfellene må man uansett åpne konstruksjonen og foreta mye riving. Møkkete vann gjør at moderne bygningsmaterialer mister isolasjonsevne, i tillegg til at man får inn skitt og bakterier i boligen.

Derfor anbefaler han boligeiere om å la forsikringsselskapet sørge for hele jobben, og at man skal være varsom med å godta et kontantoppgjør dersom man ikke er sikker på at en flomskade kan utbedres raskt.

– Slik situasjonen er flere steder i Norge nå, vil det være stor knapphet på folk og utstyr. Du løper en klar risiko ved å godta et kontantoppgjør og de betingelsene forsikringsselskapene stiller for slike oppgjør, sier Johan Mattsson. (ANB).

Kommentarer til denne saken