(Siste)

Fargedesigner Tale Henningsen synes den sorte muren på bildet ovenfor er et skrekkeksempel av fargevalg på grunnmur.

– Den sorte fargen passer ikke sammen med fargen på panelet, fastslår hun.

Grått gir ofte fargeopplevelse og en forankring av huset, men vil du framheve de vakre rosene dine, kan det være best med hvitt.

– Hvis man har en høy grunnmur, kan en mørkere farge være fin, men ikke så mørk som huset. Har du et antikt hvitt hus, vil det virke møkkete med en kritthvit grunnmur under. Tenk helhet, er rådet fra Tale Henningsen fargedesigner i Nordsjö.

Hun mener at hvitt kan være delikat.

– Det fremhever blomstene, og er tradisjonsrikt. Men en høy grunnmur har godt av en gråere tone. Visuelt liker vi å se på en grålig grunnmur, sier designeren.

– Det høres veldig kjedelig ut, men har man en annen farge på grunnmuren, kan det se ut som at huset svever og fjernes fra terrenget. Velg derfor jordfarger og gråtoner, så holder huset seg mer på bakkenivå visuelt. Det må ikke bli for brunt heller, for da kan det føles møkkete. Grålige jordtoner gir fin tyngde til huset.

Malermester Ole Andreas Klaveness er enig i at man bør ta hensyn til husets farge:

– Grunnmuren må matche fargen på panelet. En svartaktig farge i bunnen og hvitt på toppen, vil fort bli sjenerende. Se på både farge og kulør. Det behøver ikke være så kulørte farger, de kan ha mellom to og fem prosent kulørthet i seg. Lite skal til før det er som å få en helt annen adresse. Grått har i tillegg mange nyanser, sier han.

Klaveness anbefaler å ta bilder av vegetasjonen rundt huset om sommeren, og studere fargene for å se hva som best kan hentes opp i fargen på grunnmuren.

– Det er ingen fasit på hvordan en grunnmur skal se ut. Men på denne måten kan du få en pekepinn. Hele gråskalaen går for eksempel godt i Oslo-området. Hovedstaden ligger i granittland. Da får du balanse mellom hus og natur, sier han og legger til:

– Ikke sett knallrosa eller skrikende gul farge på muren. Huset skal stå på noe som er tilpasset tomten.

Sivilingeniør Camilla Sandem Dhelie i Weber Norge har jobbet mye med løsninger og skader på fasader og mener at grunnmur i grått aldri blir feil, så lenge du velger riktig gråfarge.

– Når man velger gråfarge, så må man ha en med litt gult i. Hvis ikke blir muren seende lyseblå ut, det kommer av refleksjon fra himmelen. Ren gråfarge vil oppfattes som lysegrå. Mens gråfarge med bittelite gult i blir grått.

Hun minner også om den praktiske siden ved å ha en egen farge for grunnmur:

– Alle hus bør ha en egen grunnmursfarge på grunn av vedlikeholdet. Har man et hus som gror opp av bakken uten klar grunnmur, vil den nederste delen alltid se møkkete ut. En adskilt grunnmur i egen farge kan lettere vedlikeholdes, forteller hun.

Camilla Sandem Dhelie mener også det er viktig med riktig produktvalg når muren skal males.

– Har man en murt grunnmur, så må man velge malinger eller puss som er dampdiffusjonsåpne. Bruker man tette malinger på grunnmur, flasser de altfor fort. Grunnmuren vil alltid trekke opp litt fukt, som skal slippes ut igjen, forklarer hun.

Det er også mye man kan diskutere i forbindelse med grunnmur. Utforming, fall fra veggen, og blomsterbed inntil veggen. Sistnevnte tilfører nemlig fukt til muren.

– Er grunnmuren våt, er det som om huset går med våte sko. Det gir mange sykdommer til resten av huset som mugg, saltutslag, råte- og soppskader, sier hun

– Er det en innestengt fuktig kjellerlukt, er det et godt tegn på fuktgjennomgang. I dette bildet er fargen på grunnmuren en detalj, men malingen kan også beskytte. Det første å tenke på med en grunnmur er vedlikehold. Vask, få bort det som er løst, reparer skader – og så maler man. Forarbeidet er viktig, understreker hun. (ANB)