Gå til sidens hovedinnhold

- Boligprisene er alt for lave

Artikkelen er over 7 år gammel

Så nå må renta kuttes i to, mener sjeføkonom.

(NETTAVISEN): I lang tid har flere tatt til orde for at norske boligpriser er for høye og at festen er på vei mot en slutt.

Tall fra Eiendomsmeglerforetakenes Forening (EFF) og Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF) viser da også at prisen på boliger var 2,1 prosent lavere i juli sammenlignet med juni. Korrigert for sesongvariasjoner var den negative veksten på 1,2 prosent.

Det skriver Nettavisen.

- Alt for lave

Men det store problemet i Norge nå er at prisene rett og slett er for lave, mener sjeføkonom Jan Ludvig Andreassen i Eika.

- Det som er Alfa og Omega nå er at boligmarkedet er svakt. Bruktboligprisene i Norge er alt for lave, sier Andreassen til Nettavisen NA24.

Han mener at de lave prisene kan gi alvolige konsekvenser.

- Boliginvesteringene som normalt er over 100 milliarder kroner i året kan stanse kraftig opp, fordi de fleste stedene i kongeriket ikke lenger lønner seg å bygge nye boliger.

Og det vil gå i så fall ramme økonomien knallhardt.

- Faller boliginvesteringene med 25 prosent kan det tilsvare et bortfall på ett prosentpoeng av Bruttonasjonalprodukt alene, uten alle ringvirkningene som dette også vil gi, sier Andreassen.

- Forferdelige tall

Onsdag ble det klart at det var påbegynt bygging av 1.612 boliger i Norge i juli. Dette var et fall på hele 24,4 prosent målt mot samme periode i fjor, ifølge Statistisk Sentralbyrå.

- De byggetallene som kom i går om juli var forferdelige, men nå er vi snart i september. Du kan tenke deg hvor grusomme de kan vise seg å være, sier Andreassen.

Som en konsekvens av denne ulikheten advarer han nå mot en tsunami av de stygge.

- Det som kommer veltende inn over oss nå er en misligholds- og konkursbølge i Norge, som kunne vært unngått om det hadde vært en klokere politikk.

Vil ha tre rentekutt

Med klokere politikk sikter han til at Norges Bank først reagerer skikkelig på etterskudd.

- Det er litt skandaløst at Norges Bank er så bakpå og vi trenger massive rentekutt for å hindre at det går skikkelig galt.

Han mener at det nå må kuttes minst 0,5 prosentpoeng.

- Den første kvartingen (0,25 prosentpoeng) som kommer vil bankene beholde selv, fordi de må bygge opp sin egenkapital.

Norges Bank kommer med sin neste renteavgjørelse den 19. september. Selv ser han for seg at Norges Bank må kutte renten tre ganger, eller med minst 0,75 prosentpoeng i løpet av de 12 neste månedene.

Sentralbankens styringsrente er i dag på 1,5 prosent, et nivå den har ligget på siden 15. mars i fjor. Etthvert kutt fra dagens nivå vil være tidenes laveste.

Kommentarer til denne saken