Bokontroll av studenter

Artikkelen er over 7 år gammel

I disse dager blir studenter over hele landet bedt om å dokumentere at de bor borte.

DEL

(Siste) De aller fleste studenter er ærlige, men Lånekassen vet at enkelte oppgir i søknaden at de bor borte, mens de faktisk bor sammen med foreldrene sine.

– Bare studenter som bor borte, kan få gjort om lån til stipend. Ordningen er basert på tillit, og det er viktig at pengene går til de som har rett til støtte, sier Liv Simonsen, fagdirektør i Lånekassen (bildet)

Lånekassen gjennomførte forrige store bokontroll i mars 2011.

De som ble kontrollert, studerte ved et lærested i nærheten av foreldrehjemmet sitt og hadde opplyst at de hadde flyttet hjemmefra.

Kontrollen avdekket at 36 prosent av de 1.000 studentene som ble kontrollert, hadde bodd sammen med foreldrene sine i ett eller flere semestre.

– Disse resultatene, sammen med reaksjoner fra ærlige studenter som irriterer seg over at andre jukser til seg penger, viser at en ny kontroll er nødvendig, sier Simonsen.

Studenter som har gitt feil opplysninger om bostatus til Lånekassen, kan få strenge reaksjoner.

– Den vanligste reaksjonen er at studentene mister rett til støtte, betalingsutsettelse og rentefritak i like mange semestre som de har gitt uriktige opplysninger. I de alvorligste tilfellene kan studentene miste retten til studiestøtte for alltid, og forholdet kan bli politianmeldt, sier Simonsen.

Hun oppfordrer alle studenter som har gitt uriktige opplysninger, til å melde fra til Lånekassen.

– Jo fortere man får ryddet opp, jo mindre alvorlige blir konsekvensene, påpeker Simonsen. (ANB)

Artikkeltags