Gå til sidens hovedinnhold

Alt dette kan bli ditt

Artikkelen er over 9 år gammel

Ildsjeler vil selge en hel bygd.

Mer enn 6000 turister besøker det som kanskje er Finnmarkskystens best bevarte fiskevær. Eierne Per Simble (64) og Liv Simble (54) har brukt store summer på å pusse opp Kongsfjord i Berlevåg kommune. Med årene er alle bygningene de eier renovert, og - i følge eieren - i god stand.

- Jeg har hatt et nytt oppussingsprosjekt hvert sommer. Jeg tok hovedhuset først, og klarte ikke å leve med at alle de andre bygningene var i så elendig forfatning. Derfor ballet det på seg, forteller Simble.

Hjertet styrer

Hovedhuset ( med fem soverom, tre stuer og to kjøkken) er fra 1912, mens landhandelen er fra 1900. Kaia ble ødelagt under krigen, men bygget opp på femtitallet.

Ekteparet Simble bor på Valer i Vestfold, har jobboppdrag i Oslo, leilighet på Lanzarote - og altså et helt fiskevær i Kongsfjord.

- Hjertet har styrt vårt forhold til Kongsfjord de siste årene. Vi har ikke hatt en sommer på Valer på 10 år. Nå er tiden inne for å gjøre nye valg. Derfor ønsker vi å selge.

Mye for pengene

Prisen for hovedhus, fjøs/låve, rorbu, kai og pakkhus, landhandel med kafe og 250 mål med strandlinje (og rett til sjølaksefiske), er satt til 5,9 millioner kroner.

- Vi holder åpent i løpet av tre sommermåneder, med mer enn 6000 besøkende. Det betyr godt med penger i kassa, og bra er det, sier Simble, og legger til:

- Jeg har brukt voldsomt mange penger på å pusse opp, heldigvis har jeg fått litt tilbake i form av inntekter fra landhandelen og kafeen. Likevel er det ikke snakk om at vi får pengene tilbake gjennom et salg.

Kongsfjordelva, like ved siden av fiskeværet, ble av Aftenposten kåret til Norges fjerde beste lakseelv. I tillegg ligger det en rekke fiskevann like i nærheten.

Lakseeldorado

- De er full av fisk, du vet, det er så få folk her oppe at det ikke er mulig å fiske vannene tomme.

- Hva skjer om dere ikke får solgt fiskeværet?

- Nei, da fortsetter vi som før. Stedet er på alle måter helt fantastisk, sier Per Simble, selv født og oppvokst i Kongsfjord.