VG: Nesbø brukte forskerens stoff - uten å kreditere

- IKKE KREDITERET: I forbindelse med sin hovedoppgave bodde sosialantropolog og fagsjef i NORAD Øyvind Eggen seks måneder i en læstadiansk menighet i Nord-Troms i 1996. 
Beskrivelser, detaljer og enkelte setninger er nå å finne i Jo Nesbøs nye bok «Mere blod», uten at forskeren er kreditert. Det skriver VG.

- IKKE KREDITERET: I forbindelse med sin hovedoppgave bodde sosialantropolog og fagsjef i NORAD Øyvind Eggen seks måneder i en læstadiansk menighet i Nord-Troms i 1996. Beskrivelser, detaljer og enkelte setninger er nå å finne i Jo Nesbøs nye bok «Mere blod», uten at forskeren er kreditert. Det skriver VG. Foto:

Artikkelen er over 4 år gammel

Sosialantropolog Øyvind Eggen forsket på læstadiansk miljø i Nord-Norge. Nå er stoffet hans i Jo Nesbøs nye bok - uten kreditering.

DEL

I forbindelse med sin hovedoppgave bodde sosialantropolog og fagsjef i NORAD Øyvind Eggen seks måneder i en læstadiansk menighet i Nord-Troms i 1996.

Beskrivelser, detaljer og enkelte setninger er nå å finne i Jo Nesbøs nye bok «Mere blod», uten at forskeren er kreditert. Det skriver VG.

– Jeg reagerte da jeg leste boken og kjente igjen beskrivelser og setninger fra hovedfagsoppgaven, uten at det var kreditert. Slike oppgaver er et fellesgode som forfattere og offentligheten skal kunne benytte seg fritt av, men da må man være tydelig på hvor det kommer fra. Også i en roman, sier Øyvind Eggen til VG og forteller at det ble spurt om lov til til å bruke hans forskning, mot kreditering.

Til VG sier Jo Nesbø at de snakket litt forbi hverandre når det gjaldt formen.

- Men det er uansett min feil, det er jeg som forfatter som har ansvaret for at slike misforståelser ikke oppstår.

- Da Eggen tok kontakt i august og sa han hadde sett for seg en kreditering også i boken, besluttet jeg å kreditere ham i alle fremtidige utgivelser. Den svenske utgaven av Mere Blod med kreditering kommer om tretten dager.

Les hele saken her

Artikkeltags