Terningkast 5: Spennende om sint ung mann

Av
Artikkelen er over 11 år gammel

Kritikerroste Ragnfrid Trohaug fra Bodø er ute med en ny, god roman for unge. Denne gang ei fantasybok om sinte Bjørn som ser rødt og havner i Landet Alltid Raudt.

DEL

Lokale nyheter – 5 kr for 5 uker

Som i nylig filmatiserte Pitbull-Terje går amok, av en annen Bodø-forfatter, er en av hovedpersonene en «sint ung mann.». Sjetteklassingen Bjørn bor sammen med mora, som han ikke ser mye til fordi hun arbeider nattskift på sykehuset. Han er alltid utafor på skolen og forferdelig sint. Runa er den andre hovedpersonen, hun går i åttende og er en slags hemmelig venn av Bjørn, så da han forsvinner begynner hun å lete etter han.

Gjennom hele boka veksles det mellom to virkeligheter. Den ene er Landet Alltid Raudt, hvor det viser seg at Bjørn er en utvalgt i beste Matrix-stil, «Den Framande.». En sortkledd hær har invadert landet, mens Krako og Kameratene er opprørshæren. Begge sidene trenger Bjørn. Den andre virkeligheten er vår egen, hvor Runa støter på stadig flere mystiske figurer som gjør at selv vår grå virkelighet virker straks mer magisk.

Denne vekslingen er gjort veldig elegant, slik at det gradvis og med spennende vrier avdekkes hva slags forhold det er mellom de to verdenene. Noen eksempler: I begynnelsen tar romanens skurkeskikkelse, Gamle Aron, kvelertak på Bjørn i Landet Alltid Raudt. Runa kjenner presset rundt halsen her i vår virkelighet. Senere mister hun en sølvøredobb mens hun nøster i ledetråder i vår verden, og den faller plutselig rett i hendene på Bjørn.

Dersom en skal skrive fantasy som ikke fullt og helt finner sted i en oppdiktet verden, men altså som her delvis i en realistisk verden, er det en utfordring å gjøre overgangen mellom dem troverdig. Når Bjørn først kommer til det glovarme, skittenrøde, krigsherjede Landet Alltid Raudt, med rasende, voldelige menn overalt (hvor er alle kvinnene?), er han overraskende flegmatisk. Han tar seg til og med tid til å stoppe og lukte på en enslig blomst som har overlevd. Her lugger det litt, men snart har Trohaug etablert denne virkeligheten og som nevnt overgangene mellom den og vår egen så solid at starten glemmes fort.

Frem til klimakset, hvor intet mindre enn jordas fremtid står på spill, er nemlig romanen en skikkelig «pageturner» - også for voksne. Romanen er nok ikke for de aller yngste, med drikking av blod, slåssing og avrevne armer, og spyd dirrende i ryggtavler, men større gutter og jenter tåler dette og volden er ikke spekulativ. Tvert imot er det en moral i boka – heldigvis uten for tydelig pekefinger – om viktigheten av å kunne tøyle sinnet sitt og se ting fra andres perspektiv.

Artikkeltags