Den tredje boka til Tromsø-forfatteren Endre Lund Eriksen er blitt en overskuddshistorie som byr på sprudlende karakterer og spenning fra begynnelse til slutt.

Etter den enorme suksessen Lund Eriksen opplevde med debuten «Pitbull-Terje går amok», var det utvilsomt store forventninger til neste barnebokprosjekt. Og Lund Eriksen klarer å innfri, i tillegg til at han klarer å gjøre noe helt annerledes.

Jafs er enn vill dyreroman om medmenneskelighet. Om vennskap, familiebånd og om hvem man egentlig kan stole på i en verden full av krasse klør.

Castro er en cubansk amazonpapegøye som er i ferd med å bli solgt på billigsalg fra en vanskjøttet dyrebutikk. Hans savn av storebroren Aron som forsvant for lenge siden, blir til en fluktplan den dagen Castro finner ut at Aron bor i Villmarka Zoo. Castro har ett mål for nebbet. Han skal fri broren fra fangenskapets tyranni.

Men en frigjøringskamp er ikke uproblematisk for en truet dyreart. Castro styrter inn i livet til den livsfarlige jerven Jippi som troverdig fastslår at hun vil spise ham opp hvis hun ikke får bli med på flukten. Nærsynte Mogens muldvarp blir også med i gjengen, og sammen skal de finne Aron og slippe ham fri.

Castro lærer mye om seg selv og om å utfordre sine egne grenser. Han lærer også at dyr ikke alltid er det de utgir seg for, verken på godt eller vondt.

Endre Lund Eriksens dyreverden er utvilsomt en levende hærskare. De har fått beholde sine dyriske kvaliteter, men har også fått en herlig dose menneskelige karaktertrekk. Uten å røpe for mye av historien, så kan vel mange kjenne igjen den mannlige papegøyen som sjarmerer sitt kvinnelige hoff til å tro at han er italiener! Og så har vi Muldvarpen Mogens, livredd for ikke å finne seg dame.

Disse typene byr på god underholdning, og selv om historien er ment for barn (ikke de helt minste) så hadde jeg problemer med å legge boka fra meg før jeg fikk vite hvordan dette skulle ende.

Selve basisfortellinga er ganske ordinær, men Endre Lund Eriksen innehar en formidlingsevne og et humoristisk samtidsblikk som gjør historien om Castro helt unik.

Bare å jafse i seg.