Overbevisende

Av
Artikkelen er over 11 år gammel

Medrivende psykologisk thriller.

DEL

Et blomsterbud finner Karin Riis brutalt mishandlet og drept. Overbetjent Jonfinn Valmann og hans medarbeidere settes på saken. Karins fraseparerte ektemann og hennes nye elsker kommer raskt i politiets søkelys. Et nervepirrende sjalusidrama åpenbarer seg for etterforskerne: kan de stole på sin egen erfaring og sine egne opplevelser i denne saken?

Senskade er Knut Faldbakkens sjette kriminalroman. Valmann er overbetjent ved Hamar politidistrikt. Han er nøktern og engasjert, en årvåken og ærekjær personlighet. Faldbakken skildrer sine karakterer uten for mange eksplisitte karakteristikker og fortolkende kommentarer, men lar i stedet personlighetene komme til syne i løpet av handlingen. Vi blir kjent med Valmann gjennom hans tanker, hans kontakt med andre kolleger og hvordan han forstår forbrytelsen.

Senskade er en klassisk kriminalroman. Drapet skjer relativt tidlig i fortellinga, og offerets fortid og hennes forbindelser med ulike potensielle gjerningsmenn rulles elegant opp. Leseren får mulighet til å avsløre hvem morderen er, før etterforskerne har kommet til den samme erkjennelsen. Men her er dessverre komposisjonen litt svak. Det tar for lang tid før Valmann & Co kommer til den samme konklusjonen, med det resultat at spenningen avtar og flates ut.

Men det er lang fra noen dårlig krim Faldbakken leverer. Historien, arbeidet med å oppklare mordgåten, er det som driver teksten videre. Samtidig kommer en annen forteller til syne: en som kjenner den antatte gjerningsmannen svært godt. Og som selv planlegger hevn. Hvem er egentlig hvem i fortellinga? Vi oppdager at vi ikke kan stole fullstendig på de ulike fortellerne. Det er en kløktig og skremmende roman, og som en følge av Faldbakkens fortellerevner kommer de ulike sidene ved saken fram med tilsynelatende nødvendig konsekvens og iboende logikk. Romanen har en tett intrige, med få løse tråder. Senskade er en medrivende psykologisk thriller. De leserne som ikke allerede kjenner Valmann har nå en glimrende mulighet til å stifte et nytt og interessant bekjentskap. Og til gamle kjente: gled dere.

Artikkeltags