Morsom og spennende

Av
Artikkelen er over 8 år gammel

Krim for barn fra Thørring

DEL

Lotte, eller Bergljot som hun egentlig heter, begynner i en ny klasse. Lotte og forstermammen hennes har flyttet, og Lotte starter på en helt ny skole. Alle de andre i klassen synes Lotte er kjemperar. Hun er bitteliten, har et rart ansikt, rare klær og hun oppfører seg skikkelig rart. Lotte blir kjent med en av guttene i klassen. Willie. De andre i klassen synes også Willie er nokså rar. Han er kjempehøy og tynn, sjenert og stille. Willie bor sammen med onkelen sin, mens hans mamma er på sykehus. Lotte har spesielle evner. Hun er liten, men hun er veldig sterk inni seg. Hun er for eksempel ikke redd de tøffe guttene, og klarer å ta igjen mobberne med ganske utrolige metoder. Hun har en egenskap som lar Lotte og Willie få overtaket på bøllene: Lotte kan lese andres tanker!

Først blir Willie redd av å være sammen med Lotte. Det virker som om hun ikke har respekt for noe! Willie er redd de vil komme opp i store problemer. Og han får rett. På grunn av Lottes uvanlige evner, blir de involvert i spennende – og farlige – ting, som utspiller seg på onkelen til Willie sin gård. Hvem er de to mennene i den mystiske varebilen? Hva er det de holder på med på gården om natta?

Jorun Thørring leverer her første bok i en planlagt serie om Lotte og Willie. Thørring er allerede en rutinert og kritikerrost krimforfatter. Og med Onkelmysteriet lar hun barn også få tilgang til hennes intrikate litterære univers. Onkelmysteriet er en spennende, til tider litt skummel bok, der fortellingen tar uante veier. Det er ikke en enkel, tradisjonell kriminalhistorie, det er ikke en vanlig historie om barn som faller utenfor skolens sosiale fellesskap. Onkelmysteriet har heller ikke bare en mystisk fortelling, om tankelesing og magiske skoger. Boka er heller ikke bare en fortelling om forholdet mellom barn og voksne, om normalitet, omsorg og fantasi. Den er en kombinasjon av alle disse sjangrene, noe som gjør lesningen til en spennende opplevelse også for en voksen, eventuell høytleser. En vet aldri hva som skjer på neste side. Thørring utfordrer sjangeren, og vinner på sin evne til å kombinere flere innfallsvinkler til Lotte og Willie som litterære personligheter. I Onkelmysteriet legger hun ut mange tråder til mange spennende bøker om Lotte og Willie, som vi forhåpentligvis får glede av i framtida.

Artikkeltags