Moden debutant

Av
Artikkelen er over 11 år gammel

Frode Johansen er en interessant og spennende debutant fra Hammerfest. Novellene hans forteller mye om hvordan gutter og unge menn opplever virkeligheten.

DEL

Tittelnovellen handler om den unge militærnekteren som sultestreiker i fengselet. En annen gutt opplever en oppvekst uten pappa, og prøver etter farens død å finne ut hvem han egentlig var. Andre noveller forteller om hverdagstrivialiteter i ekteskapet, mannfolk og seksualisert vold i et bilverkstedmiljø og om utnytting og angst i et asylmottak.

Johansen har et språk og en fortellemåte som virker ekte og overbevisende. Språket er konkret og røft – uten overdrivelser, det passer til personskildringa. Han varierer fortellemåten. Fortelleren er tydelig til stede når han vil utforske noe som angivelig har skjedd. I konfliktfylte forhold skifter han synsvinkel og lar handlingen drives framover like mye av indre monologer som ytre hendelser. Han er en svært stilsikker debutant.

Det er en samfunnskritisk novellesamling, som kaster lys over både forhold i fengsel, i asylmottak, i arbeidslivet og i familielivet. Novellene er sterke. De er ikke argumenterende, men ekspressive. De viser hvordan samfunnsendringer og institusjoner gjør livet vanskelig for enkeltindividet, eller unge menn i denne sammenhengen.

Novellesamlingen er ikke dyster, selv om temaet er alvorlig. Ansvarspersonene både forstås og karikeres i framstillingen, og forfatteren holder en heller humoristisk og ironisk tone i framstillingen.

Frode Johansen er bare 32 år, men han tenker og skriver med stor innsikt og forståelse for de personene og opplevelsene han skildrer. Det er en sjelden moden debut.

Artikkeltags