Kvinneroman fra Iran

Av
Artikkelen er over 11 år gammel

Persiske romaner blir sjelden oversatt og utgitt i Norge. Dette er faktisk den første romanen skrevet av en kvinnelig forfatter i Iran.

DEL

Den kom ut i 1969, ble en av de mest leste persiske romaner og er oversatt til mange språk.

Romanen forteller om persisk familieliv i slutten av andre verdenskrig. Tidsbildet er viktig; briter og russere har besatt deler av Iran fordi sjahen sympatiserte med Hitler. De engelske styrkene konfiskerer matlagrene, tyfus sprer seg i lokalbefolkningen og lovløshet blir vanlig.

Familien i hovedrollen eier store landområdet. Mens overklassen i byen varter opp britene, solidariserer Yusuf seg med sine fattige landarbeidere – og Zahra bringer små gleder til pasientene på asylet. Konflikter og krig driver handlingen framover og bestemmer utgangen.

Zahra har synsvinkelen, og gjennom henne opplever vi en vakker kjærlighetshistorie. Hun er mest opptatt av mann og barn, viser stor omsorg for menneskene rundt seg – og ønsker bare å leve trygt i den store og vakre hagen. Samtidig reflekterer hun over hvordan okkupasjonen korrumperer familiemedlemmer, og hvordan krigen tar mannen fra henne

Det er en god roman. Konfliktstoffet skaper spenning, kvinneskildringa er overbevisende. For lesere i den vestlige verden er nok opplevelsen av iransk hverdag og persisk kultur mest interessant, på tross av tidsavstanden. Her er lange innskudd av historiefortellinger – om helter og guder. Bryllups- og begravelsesseremonier forteller også om en annen kultur. Romanen har et stort persongalleri, og alle personene har flere navn og omtales med ulike benevnelser. En rolleliste i innledningen hjelper heldigvis til å holde orden på personene.

Simin Daneshvar bor i Teheran og har arbeidet som dosent i kunsthistorie. Hun har gitt ut flere novellesamlinger, men romanen er hennes hovedverk. Nina Zandjani, som har oversatt romanen, er tro mot både den persiske fortellemåten og språket. Persiske navn og begreper brukes, og en hel ordliste følger og forklarer. Her er mye for den språkinteresserte.

Artikkeltags