Terningkast 5: Hvor skal man gjøre av seg?

Foto:

Av
Artikkelen er over 12 år gammel

Orker vi flere naust, spellemenn, han-er og ho-er på flukt fra noe, på leit etter noe annet, et sted å gjøre av seg?

DEL

I årets prosautgivelse skriver Fosse frem fortellinga om Asle og Alida. Omstendighetene tvinger det unge paret til å forlate sitt rurale utgangspunktet til fordel for Bjørgvin by. Historikerne snakker om urbanisering. Her åpnes begrepet opp og vi får øye på den enkelte skjebnen bak.

I Andvake kastes en mørk skygge over fortellinga om det unge paret. Alida er gravid, og jakta etter husvære i Bjørgvin blir vanskelig. Til slutt tvinges de til å okkupere huset til ei gammel Føde-Frøken på grusomt vis. Alida avstedkommer en liten gutt og fortellinga ender der. Et kjærlighetsbarn er født. Men omkostningene av fødselen har vært store.

Teksten sier det ikke rett ut, men vi skjønner at den gamle føde-Frøkena må drepes for at fødselen kan skje. Når vi leser boka for andre gang, oppdager vi at Fosse antyder at flere voldshendelser kan ha funnet sted. Teksten utfordrer med store moralske spørsmål uten at det gis noen klare svar. Det unge paret representerer kjærlighet, men også det motsatte. En forbrytelse skjer, men ingen straff er utmålt på bokas siste side. Så kan vi lure på om det hele dreier seg om determinisme.

Som vanlig hos Fosse overskrides grensene mellom fortid og nåtid. Nesten umerkelig glir teksten mellom tidsplanene i et drømmeaktig eller utmattelsesprega språk. Skjebnedrama og tilhøvet mellom generasjoner er gjerne stoff for store, episke verk. I Andvake er fortida henta inn i noen effektive tilbakeblikk. Både Asle og Alida kommer fra fattige kår. Når begge Asles foreldre forsvinner tidlig i livet, har han lite tilbake annet enn ei fele og tilhørende spellemannsblod etter far sin. Også Alida er farlaus. Hennes mor vil ikke ha sin høygravide datter i kost. Livet støter det unge paret fra seg. Men, som det heter, de har hverandre. Det er vondt og vakkert. De utstøtte drives mot misgjerninger og som lesere sympatiserer vi med de unges overlevelsesdrift. Hvor skal man gjøre av seg når ingen vil ha en i hus? I stallen, foreslo Lukas i si fortelling. Mange har allerede utpekt juleevangeliet som en opplagt intertekst. Like opplagt er Hamsuns Sult. Også Andvake er ei fortelling om bytrasking, utmattelse og desperat jakt etter nødvendige forutsetninger for å holde seg i live. Nok en gang åpner Fosse store betydningsrom ved å kombinere få elementer i en monoman bevegelse over få sider. Når resultatet blir en kompleks og samtidig lettlest tekst som viser frem den menneskelige utsattheten som her, orker vi.

Artikkeltags