Terningkast 5: Fascinerende priskandidat

Av
Artikkelen er over 13 år gammel
DEL

Boka er skrevet på samisk, og omsatt til norsk av forfatteren selv. Den samiskspråklige originalutgaven ble nominert til Nordisk Litteraturpris 2007.

Det sammenhengende prosadiktet forteller om den 23 år gamle samegutten Jusup som vender hjem til Ofoten, etter å ha arbeidet som bryggesjauer sørpå og reist rundt i Europa. Han bruker både fransk og tysk språk når han omtaler sitt omflakkende liv. To mennesker har betydd mye for han; den norske Thea som han elsket og forlot, og den spanske trubaduren Juan – som han fascineres av og identifiserer seg med. Samegutten er på mange måter en fremmed fugl ute i verden, og når han kommer hjem – er han rotløs og rastløs også der.

Skåden har illustrert boka med gamle sort-hvite amatørbilder som rammer inn hjemkomsten til Ofoten og plasserer handlingen i mellomkrigstidas Nord-Norge. Bildene bidrar samtidig til å gjøre historien mer autentisk og ekte.

Den episke tråden er enkel, men det lyriske universet forfatteren tegner er atskillig mer komplekst. Diktet spiller på den gamle myten om den evige jøde, skomakeren som ble dømt av Kristus til å vandre rastløst rundt på jorden til evig tid. Forfatteren sammenlikner Jusup med jøden. Jusup er hjemløs når han er borte, og kjenner seg som flyktning når han kommer hjem

Diktet er fullt av religiøse assosiasjoner. Jusup opplever seg som den lidende Jesu på korset, han er også «Skomakernes konge» og han får mer guddommelige dimensjoner. Alle de religiøse assosiasjonene understreker han søken etter fred og egen identitet.

Eposet har strofeform og er delt inn i 14 kapitler – som en episk fortelling. Men det er den lyriske stemningen og det lyriske språket som preget boka. Jusup eller jeget i diktet er undrende og spørrende, lykkelig og fortvilet, forvirret og fredløs.

Det er en fascinerende bok, som forteller om kulturforskjeller og felles myter. Ved å bruke den europeiske myten om den evige jøde som grunnleggende struktur for å fortelle om samisk ungdoms identitetsutfordringer i storsamfunnet, utvider historien til å fortelle noe mer allmenngyldig. Jeg forstår godt at boka har blitt nominert til Nordisk Litteraturpris.

Artikkeltags