Elskende frykt, skremmende kjærlighet

Av
Artikkelen er over 11 år gammel

Spennende og medrivende tekst.

DEL

New York, 1845. Hestekjerrene dundrer over brosteinen, brennevinsstinkende predikanter og skitne tiggere, fillete horer, menn i høye hatter og vide kapper fyller gatene. Om fire år kommer poeten og skrekkforfatteren Edgar Allan Poe til å dø, 40 år gammel. Hva er det som driver ham i døden? Hvem er det skremmer ham fra forstanden?

Nikolaj Frobenius siste roman, Jeg skal vise dere frykten, handler om forholdet mellom forfatteren Edgar Allan Poe og litteraturkritikeren Rufus Griswold. Poe er kjent som en av litteraturhistoriens første skrekkforfattere, og blir ofte nevnt som den som la grunnlaget for den moderne kriminalromanen. Griswold var en samtidig redaktør for ulike tidsskrift og litterære antologier, og ble gjennom dette arbeidet kjent med Poe. Poe og Griswold var både konkurrenter, venner og fiender, og Frobenius bruker dette materialet til å bygge opp sin egen tekst. Frobenius har skrevet seg inn i et virkelig, historisk materiale, men utvikler historien videre som fiksjon. I romanen er relasjonen mellom Poe og Griswold svært ambivalent, preget av homoseksuell angst, rykter og høye ambisjoner. I skyggene rundt dem kretser en annen person, Samuel, som er besatt av Poe. Han oversetter Poes diktning til reelle handlinger. Samuel kopierer plottet og de bestialske drapene i Poes noveller. Han gjør fantasiene til virkelighet.

Romanen veksler mellom Poe, Griswold og Samuels synspunkt. Frykten vokser i et crescendo gjennom romanen. Maktkampen mellom Poe og Griswold eskalerer, og Samuels vanvittige planer blir mer og mer synlige. «Jeg slepte henne inn i portrommet. Trakk sekken over henne. Hentet trillebåren. La noen løse planker over sekken. Jeg trillet henne ned til elven. Lempet henne inn i det gamle lagerskuret hvor jeg hadde samlet alt jeg trengte. Da jeg trakk henne fram sov hun fremdeles helt ubekymret så det ut til. Nå var hun min».

Jeg skal vise dere frykten er en skrekkelig spennende og medrivende tekst om forelskelse, lyst, død, makt og maktesløshet. Anbefales til alle skrekk- og krimelskere. Perfekt for mørke høstkvelder.

Artikkeltags