Terningkast 5: Barns opplevelser – for voksne

Foto:

Av
Artikkelen er over 12 år gammel

Hva skjer med 8-åringen når faren dreper hunden hennes, som jager sauene til naboen?

DEL

Mille og storebror Felix begraver hunden, mens de voksne later som om Sala bare er blitt borte. Gjennom noe få sommerdager skildrer Marita Fossum hvordan et barn opplever katastrofen og prøver å finne ut av kaoset.

Sammen med broren Felix planlegger hun hevn. «Tror du Gud kan straffe oss om vi tar livet av far?» spør Mille. «Nei, Gud straffer ikke barn,» sier Felix og tar et drag av røyken, «iallfall ikke dem som er veldig lei seg.» Ønsket om hevn og ta livet av faren avløses av medfølelse og kjærlighet til nettopp faren. Samtidig er det vennskapet og forholdet til broren som gjør det mulig å takle sorgen og tapet av hunden. Mille's familie er både vanlig og spesiell. Vanskelige ting snakkes det lite om, og familiemedlemmene uttrykker indirekte både sterke positive og negative følelser overfor hverandre. Mange vil gjenkjenne problemstillingen: kjæledyret må avlives, men hvordan skal vi forklare det til barna. Kanskje er det enklest å bare si at dyret ble borte¿

Marita Fossum forteller om hvordan barnet som vet og ikke skal vite, opplever og reagerer på hendelsen. Hun formidler barnesinnet direkte, vakkert og ekte. Vennskapet mellom søster og bror er varmt og fint skildret.” Kjære gjetergutt” er bildet som Mille har over sengen, og som hun søker råd hos og bruker som hjelper. Romanen er stram i formen. Mer enn det som blir sagt, forblir usagt og ligger mellom linjene. Slik formidler Fossum forholdet mellom foreldrene og barna i familien, og slik inviterer hun oss inn i teksten – undrende og medopplevende.

Språket til Marita Fossum er enkelt, presist og drivende. Ungene gjør og tenker dramatiske ting de få dagene handlingen strekker seg over. Tankene de gjør seg er like spennende som handlingene, og vi suges inn i barnas univers. Fossum formidler det direkte – uten kommentar, og overlater tankene og refleksjonen til leseren. En velskrevet, involverende og tankevekkende roman om barns opplevelser og reaksjoner på voksnes uforståelige atferd.

Artikkeltags