Bodø lokker studenter med penger for å melde flytting

Bodø kommune tilbyr 5.000 kroner til studenter som melder flytting.

Bodø kommune tilbyr 5.000 kroner til studenter som melder flytting. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Bodø frister studenter med 5.000 kroner om de melder flytting til kommunen. Det får nabokommunene, som da mister penger, til å reagere kraftig.

DEL

Grunnen til at Bodø frister studentene med penger er at kommunen selv får 25.000 kroner i statlig innbyggertilskudd per person som melder flytting til kommunen.

Forslaget ble vedtatt i et splittet bystyre like før jul, skriver Klassekampen. Under debatten kom det fram at Høyre, som la fram forslaget, vil føre 20 millioner korner i inntekt fra staten i 2020 etter at ordningen er i gang.

Men at en kommune får 25.000 kroner fra staten, gjør at kommunen den personen melding flytter fra mister det samme beløpet.

– Dette er noe de fleste vil oppfatte som bestikkelse. Overfor nabokommunene der studentene kommer fra, kan det virke som kannibalisme, sier statsviter og spaltist Bente Aasjord i Steigen til avisa.

Ifølge Klassekampens kilder arbeider flertallet i Bodø-bystyret med å endre vedtaket og fjerne lokkematen.

Bodø er ikke den eneste kommunen som lokker studenter. I Kristiansand og Stavanger tilbyr de gratis busskort til studentene om de melder flytting. Bergen kommune vurderer det samme.

Artikkeltags