Voteringen om nestledervervet er ventet å begynne 17.00

Kaski mener hun bør inn i SV-ledelsen fordi hun er en ihuga miljøpolitiker og at det siste året har vist at klimaopprøret må tas på alvor.

- Derfor trenger SV en sterk miljøpolitiker inn i ledelsen som har prioritert miljø hele livet, så jeg kan bidra til å holde klima- og miljøfanen høyt, samt møte ulikhetskrisen, som er de to store utfordringene i vår tid, uttalte hun da hun og Knag Fylkesnes møttes i politisk kvarter tirsdag

Knag Fylkesnes sier han vil «mer»:

- SV er sterk på både rettferdig fordeling og miljø, og nå ønsker jeg å utvikle partiet ytterligere og ta det engasjementet inn i nærings- og distriktspolitikken, sier han - og legger til:

- Vi klarer aldri å vinne klimakampen uten en ambisiøs næringspolitikk, sier Fylkesnes som sier de må ha tanker om å bygge ut hele landet.

Kaski avviser at motkandidaten er mer populistisk enn henne.

- Vi er to ulike politikere som vektlegger saker ulikt og som har ulike tanker om SVs vei videre.

 

Lyst ut

Dagen før det skal velges ny nestleder tyder mye på at Torgeir Knag Fylkesnes fra Tromsø går av med seieren i kamp mot Kari Elisabeth Kaski.

– Det ser lyst ut nå, men ikke noe er avgjort, advarer Fylkesnes.

Etter det Nordlys forstår har Fylkesnes en klar ledelse blant delegatene som har bestemt seg. Men det er fortsatt mange som bruker fredagen og lørdagen før de konkluderer.

Støtte fra Ørnhøi

SV-kjempen Stein Ørnhøi har imidlertid bestemt seg. Han velger Fylkesnes.

– Torgeir Knag Fylkesnes fyller hullet etter Ottar Brox og Hanna Kvanmo, sier partiveteran Ørnhøi og legger en hånd på skuldra til Fylkesnes.

Brox og Kvanmo er kanskje de to største SV-erne fra Nord-Norge gjennom tidene.

Tromsømannen er omsvermet på landsmøtet på et hotell ved Gardermoen. Han rusler rundt i en rød genser og rutete blazer. Alle vil ha en bit av ham. Og Torgeir tar seg tid til alle. God tid. Han har nesten ikke tid til å presse inn en liten prat med Nordlys.

– Jeg må jo bruke tid på delegatene nå. Det er jo bare ett døgn til det hele avgjøres, sier Fylkesnes og setter opp sitt bredeste glis.

– Driver du valgkamp?

– Jeg går ikke rundt og sier «stem på meg, stem på meg». Men jeg går rundt og snakker med folk om politikk og hva jeg står for, sier 43-åringen.

– Er du spent?

– Ja. Jeg er det. Men jeg hadde mer sommerfugler i magen tidligere i uka, innrømmer Fylkesnes.

 

Talsmann for næring

Han er SVs næringspolitiske talsmann, og snakker varmt på næringspolitikk som han vil utvikle videre.

– Jeg ser på næring, klima og rettferdig fordeling under ett. Alle de tre avhenger av hverandre. Vi må ha en bærekraftig næringspolitikk for å sikre flere arbeidsplasser og et bedre klima. Dette henger sammen, sier Fylkesnes.

Kari Elisabeth Kaski kommer opprinnelig fra Kirkenes, men representerer Oslo på Stortinget. Hun har sin bakgrunn fra miljøbevegelsen, og blir sett på som en mer tradisjonell SV-er enn Torgeir Knag Fylkesnes.

– SV har våre grunnverdier som miljø og fordeling godt innprentet. For å oppnå dette, må vi ha en fremtidsrettet næringspolitikk, sier Fylkesnes.

Betenkningstid

Han trengte betenkningstid før han takket ja til forespørselen fra valgkomiteen om å bli ny nestleder i partiet.

– Det blir sabla mye jobb om jeg får vervet. Og om andre med samme syn på politikken som meg hadde stilt seg til disposisjon, hadde det vært utmerket. Jeg er ikke ute etter makt eller posisjoner, men ønsker gjennomslag for det jeg tror på. Men da partilag langs hele kysten, fra Lindesnes til Nordkapp, ba meg om å stille, sa jeg ja. Jeg brenner for dette, sier Fylkesnes.

 

At han har bred støtte fra kysten er ikke overraskende. Fylkesnes blir sett på som en fremoverlent fiskeripolitikere, som får anerkjennende nikk fra både politiske motstandere, politiske meningsfeller og næringa selv.

Tromsøadvokat Brynjar Østgård jobber mye med havrett og har sitt ståsted i Høyre. Han skrev likevel dette på sin Facebookprofil i fjor høst: «Jeg vil si, at den kanskje eneste rikspolitiker som har et konsekvent klarsyn når det gjelder fiskeri, og som kjemper for det som etter min oppfatning er rett og riktig, både samfunnsmessig og juridisk, det er SVs Torgeir Knag Fylkesnes».

– Mitt utgangspunkt er at kystens ressurser skal tilhøre kystens befolkning, ikke de med mest penger, sier Fylkesnes selv.

Drømmer om regjering

I sin åpningstale på landsmøtet sa SV-leder Audun Lysbakken at han ser lyst på fremtiden:

– I dag møtes vi med de beste målingene på ti år i ryggen. Vi har fått 2378 nye medlemmer siden nyttår. Og om to år skal vi ta makten fra høyresiden og gi Norge en ny regjering!

Om det skulle skje, er det slett ikke umulig at Fylkesnes får en statsrådspost. Men det ofrer han ikke en tanke nå i alle fall.

– Jeg må gjenta at jeg er ikke opptatt av egne posisjoner og tenker ikke på det i det hele tatt. Så lenge vi vinner, er det samme hvilken posisjon jeg har, sier Fylkesnes.

Lørdag blir han trolig SVs nestleder.