Denne mannen får mye av æren for at guttene gikk fra tapere til vinnere

FORANDRING: Edgar Broks (innfelt) får mye av æren for at BKT gikk fra å være et taperlag, med tre jumboplasseringer på rad i eliteserien i Broks sine første år som trener i klubben, til et lag som kjemper om titler nå.

FORANDRING: Edgar Broks (innfelt) får mye av æren for at BKT gikk fra å være et taperlag, med tre jumboplasseringer på rad i eliteserien i Broks sine første år som trener i klubben, til et lag som kjemper om titler nå. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Treningskultur og kontinuitet har gitt BKT suksess etter blytung start på Edgar Broks' trenerkarriere.

DEL
 

Lørdag serieåpner BK Tromsø borte mot Koll i eliteserien i volleyball.

Det blir trener Edgar Broks sin niende strake sesong som hovedtrener for den tradisjonssterke tromsøklubben. Og Broks får mye av æren for at BKT opplever sin tredje storhetstid i klubbens historie, der laget har vunnet to NM titler i 2014 og 2017, i tillegg til to andreplasser og sluttspillfinale forrige sesong.

De resultatene står i sterk kontrast til det BKT og Broks opplevde i sine tre første sesonger som hovedtrener for klubben.

Fra bunn til topp

I debutsesongen 2009/10, 2010/2011 og 2011/12 endte BKT desidert sist på tabellen.

Gradvis har resultatene blitt bedre, fra stakkarslige tre seire av 20 mulige i første sesong, til fire i andre sesong og fem i tredje. Da BKT vant syv av 21 kamper i 2012/13-sesongen klatret laget vekk fra jumboplassen, og de fire siste sesongene har gitt henholdsvis 4.plass, 2.plass, 4.plass og 2.plass i grunnseriespillet.

Broks får mye av æren for snuoperasjonen av spillerne Ruben Mæland (27) og Vegard Paulsen (23). Mæland spiller sin tiende sesong for BKT, mens Paulsen ble en del av laget høsten 2010.

– Da Edgar tok over hadde vi akkurat hatt et brutalt generasjonsskifte. Eldre støttespillere var borte, og vi hadde bare unge gutter uten erfaring i laget. Det ble mange tøffe år, men Edgar har bygd stein på stein, og bygd opp en helt annen treningskultur i laget i løpet av årene. Det ble slutt på å komme på trening bare for å ha det gøy, men komme på trening for å bli bedre gjennom beinhard jobbing, sier Ruben Mæland til Nordlys.

– Jeg hadde inntrykk at det var mer «slack» rundt holdningene til trening før jeg kom inn i 2010. Under Edgar har vi bygd opp en profesjonalitet med tanke på trening og gjennomføring på høyde med TIL og andre profesjonelle lag, selv om vi er amatører og har lite ressurser. Det stilles krav, vi er er seriøse og dedikerte i det vi holder på med, sier Vegard Paulsen.

Ruben Mæland (t.v) sammen med medspillere i BKT i 2009, da laget kun vant tre av 20 seriekamper.

Ruben Mæland (t.v) sammen med medspillere i BKT i 2009, da laget kun vant tre av 20 seriekamper.

Skiftet ut spillerne som ikke ville satse

Edgar Broks innrømmer at det har vært en lang og tøff prosess med å forandre treningskulturen i klubben. Det måtte gjøres samtidig som laget gikk på tap etter tap med et ungt og uerfarent mannskap.

– Det var tøffe tak i starten, og det er ikke helt enkelt hvordan man skal angripe en sånn situasjon. Idretten består av resultater, men vi prøvde i starten å ha utviklingsfokus, samtidig som vi ønsket å endre holdningene og få spillerne til å bli 24-timersutøvere. Det var ikke alle som passet inn i det løpet som ble lagt, sier Edgar Broks.

Spillerne som ikke ville satse og ofre det Broks krevde måtte finne seg andre klubber eller andre ting å gjøre.

– Ja, det var sånn det ble. Vi var veldig åpne på det. For få til noe, så måtte vi utvikle laget, og da må alle stå sammen om det. Da kunne vi ikke ha noen som kjørte egotripp. Vi fikk bygget en bra treningskultur, samtidig som vi fikk hentet inn spillertyper med kompetanse som vi trengte, sier Broks.

Nå spiller laget Europacup for andre gang på tre sesonger. Det var fjernt fra virkeligheten da Ruben Mæland og Vegard Paulsen spilte i de første sesongene under Broks sin ledelse.

– Resultater betyr for motivasjonen til å holde på. Det å reise rundt og tape kamp etter kamp, er jo naturligvis ikke noe gøy. Men med årene så kommer fysikken, man får erfaring og laget blir bedre og bedre, sier Ruben Mæland.

– Nå kan vi slå alle, og det er mye mer artig å reise rundt og vite at vi er med og kan kjempe i toppen, sier Vegard Paulsen.

For Edgar Broks er situasjonen snudd fra da han startet.

– Nå er det andre lag som jakter på oss, og har bygd opp unge mannskap. Som Koll-laget vi møter i serieåpningen lørdag. Det trigger meg å bli utfordret og konkurrere. Det sammen med den spennende prosessen med å bygge lag gjør at jeg holder på med dette, og vi går en spennende sesong i møte, sier Edgar Broks.

BKT spillerstall: Kristoffer Alstad Østvik (diagonal), Kristjan Valdimarsson (midtspiller), Jan Potac (midtspiller), Bjarni Larsen (kant), Henning Kjemperud Olsen, Ivan Ristic (kant), Theodor Thorvaldson (kant), Ruben Mæland (midtspiller), Robin Bergheim (opplegger), Christian Fredriksen (opplegger), Fredrik Alstad Østvik (libero/midtspiller), Erlend Isaksen (kant), Bjørn Duwe (midtspiller), Peder Ørbeck Sørheim (midtspiller), Vegard Paulsen (libero).

Trenere: Edgar Broks og Harry Fagervold

  

Artikkeltags