Bjørnar Østgård er død: - Han var en moden og klok politiker som evnet å tenke over partigrensene

NESTOR I POLITIKKEN: SV-politikerenBjørnar Østgård var politisk engasjert hele sitt liv.

NESTOR I POLITIKKEN: SV-politikerenBjørnar Østgård var politisk engasjert hele sitt liv. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Politikeren, målmannen, læreren og rektoren Bjørnar Østgård er død.

DEL

«Skal du drive politikk, må du være idealistisk.» Det sa politikeren Bjørnar Østgård til Nordlys like etter hans siste fylkessamling i 1991. Idealisten, den politiske veteranen, læreren, rektoren og målmannen Bjørnar Østgård sovnet stille inn 21. mars, 86 år gammel.

- Jeg kommer til å savne at han alltid er der. Han var alltid der for oss, sier Bjørnar Østgårds sønn, Reidar Østgård, til Nordlys. 

Østgård etterlater seg kona Katharina, tre sønner, ni barnebarn og ett oldebarn - og en lang politisk karriere i SF og SV.

Uka før Bjørnar Østgård døde, kalte den tidligere læreren og rektoren inn familien, for å ta farvel.

- Han hadde vært syk en tid, og var klar for å dø nå, sier Reidar Østgård.

Faren ga da klar beskjed til familien: Dødsannonsen skulle stå på nynorsk. Alle salmene i begravelsen skulle være på nynorsk.

- Det skulle ikke være noe juks, sier Reidar Østgård. Han sier farens tanker var lynklare helt til det siste.

Kunnskapsrik

- Han var en pappa som visste og kunne utrolig mye. Han var kunnskapsrik. Vi kunne spørre han og med meste. Han var løsningsorientert og pragmatisk, ikke minst politisk, sier Reidar om faren.

Hanminnes mange gode politiske debatter rundt middagsbordet i barndomshjemmet, der sønnene politisk ikke stod like langt til venstre som pappaen.

- Det kunne gå ganske høylytt for seg under familiesammenkomster. Kona mi, Eva, ble ganske skremt første gang hun deltok i familiemiddag. Hun holdt på å rømme, sier Reidar og humrer.

Brennende engasjert

Fredag, samme dag som Bjørnar Østgårds dødsannonse stod på trykk i Nordlys, var det en pressekonferanse på Kystens hus i Tromsø sentrum. På pressekonferansen stilte Helga Marie Bjerke fra KrF, Morten Skandfer fra Venstre, Kent Gudmundsen fra Høyre og Kristian P. Wilsgård fra Frp for å varsle at en utredning av togbane til Tromsø kommer inn i Nasjonal transportplan allerede nå.

Nyheten ville nok gledet Bjørnar Østgård stort. En av hans politiske hjertesaker var Nord-Norgesbanen. Det var en sak han brant for lenge etter at han gikk av som fylkespolitiker, et verv han avsluttet i 1991 - som ubestridt veteran. Han var også en ivrig motstander av EF og EØS, og var opptatt av å gjøre framkommeligheten i Nord-Norge best mulig. Det er nok mange i utkantstrøkene i Troms.

Bjørnar Østgård var en trofast sliter på venstresida og tilhørte hele tida SF/SV, helt siden starten i Stange i Hedmark i 1963. Østgård var medlem nummer fem i Hedmark SF. I 1967 ble han innvalgt i kommunestyret i Tromsø, der han satt i flere perioder.

I 1971 ble han valgt inn i fylkestinget i Troms. Fra 1979 og fram til 1991 hadde han førsteplass og var gruppeleder. Østgård bidro i til sammen 20 år i fylkespolitikken. De to siste periodene som leder av samferdselsutvalget. Han var senere leder av Eldrerådet i Tromsø kommune, og nestleder i  kontrollkomiteen. Da han ga seg som fylkespolitiker, viet han mye av sitt engasjement til eldrepolitikk.

- En nestor

- Bjørnar var en nestor og en klippe for SV. Han var engasjert til det siste. Han tok gjerne kontakt for å diskutere politikk med oss. Men han var aldri belærende. Han ble aldri oppfattet som en syvende far i huset, men en erfaren og klok mann, sier Gunhild G. Johansen (SV).

Hun sier partimedlemmene i SV satte stor pris på samtalene med Østgård.

- Under siste valgkamp ga han klar beskjed til oss, han ville ikke ha valgprogrammet i postkassen, han ville ha det levert på døra. Da vi kom, fikk vi en god samtale med Bjørnar og Katharina, sier Johansen.

Rolleiv Lind (H) og Bjørnar Østgård satt sammen i kontrollutvalget i Tromsø kommune.

- Han var en ryddig person. Han evnet å tenke på tvers av partigrensene. Han var moden og reflektert og kunne bilegge konflikter, sier Lind.

Han mener Østgårds styrke var hans gode forståelse for strukturene i samfunnet.

- Jeg hadde gleden av å kjenne Bjørnar i mange, mange år. Han var faktisk min første gymnastikklærer på Ibestad, en svært dyktig lærer med særdeles god fysikk,  sier Lind.

Østgård ble født i Sørreisa.

Målmann

Undertegnede skammer seg litt over at denne artikkelen skrives på bokmål, ikke nynorsk. Bjørnar Østgård var journalistens lærer på Sommerlyst, en skole han også var rektor på. Da han gikk av, ble han studierektor ved på NKI skolen.

 I hele sitt voksne liv var Bjørnar Østgård talsmann for målrørsla. Han ble også æresmedlem av Noregs Mållag for sin store innsats på området. Det har ikke minst vi i Nordlys fått merke. Han skal ha æren for at Nordlys i noen år delte ut pengepremier til elever i videregående skoler for beste stil på nynorsk.

- Pappa var veldig opptatt av språk, dialekter og stedsnavn, sier Reidar Østgård.

Det fikk kontrollkomiteen også merke, i følge Rolleiv Lind.

- Da vi skrev innstillinger til kommunestyret, brukte vi tidligere å skrive at kontrollkomiteen anbefaler kommunestyret. Det fikk Bjørnar endret. I dag rår kontrollutvalget kommunestyret, sier Lind og humrer.

Bridgespilleren

- Han spilte bridge helt til november i fjor, forteller Reidar Østgård.

Faren var en ivrig bridgespiller. Bjørnar kom ofte hæsblesende inn i spillelokalet etter å ha sittet i møter i andre organisasjoner og foreninger. Han var leder i Bridgeklubben -33 i mange år, og jobbet med rekruttering. Han underviste også andre.

- Bridgespillingen verdsatte han høyt. Han satte jord og himmel i bevegelse for å komme seg dit på tirsdager.

I et intervju med Nordlys i 1991, svarte Østgård dette da han ble spurt om hva som hadde fått han til å holde på med politikk i så mange år:

«Troen på SV og deres holdning til samfunnsutvikling. Likeså troen på at du har fått være med på å utforme samfunnet slik at Troms fylke blir bedre å bo i for innbyggerne.»

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken