Da gjeteren oppdaget disse sporene, skjønte han hvor nær han virkelig var

BAMSE PÅ TUR: Reingjeter Terje Gundersen ble overrasket da disse sporene dukket opp, bare noen dager etter at det sist ble sett bjørn i Reisadalen.

BAMSE PÅ TUR: Reingjeter Terje Gundersen ble overrasket da disse sporene dukket opp, bare noen dager etter at det sist ble sett bjørn i Reisadalen. Foto:

Artikkelen er over 4 år gammel

To bjørner har fulgt samme rute, med få dagers mellomrom.

DEL

 Johan Aslak Logje fikk seg en overaskelse da han kom frem til gjeterhytta si ved Saitejavre torsdag denne uken. Like ved hytta gikk sporene etter en godt voksen hannbjørn.

Bjørnen hadde kommet opp fra Njallaavzi, den øverste delen av Reisadalen, et område der man hver eneste år ser bjørn eller bjørnespor. Overraskelsen ble enda større, da en gjeter få dager senere kom over nye spor.

- Det er nye spor, og en ny bjørn. Størrelsen på sporet viser at det må være en ny hannbjørn. Det er heller ingen mindre spor i nærheten, som det ville vært om det var en binne med unger, sier Lodgje.

Veldig nær

Det var Terje Gundersen, som jobber for Lodgje, som denne gangen oppdaget sporene.

- Han oppdaget sporene i skuterløypa, og så at bjørnen hadde tatt større og større skritt, før den forsvant ned i skogen. Han har nok vært så nær at den har hørt lyden fra skuteren, og lagt på sprang, sier Lodgje.

Det pågår reinflytting i det aktuelle området. Torsdag ble hoveddelen av flokken som dyrene til Logje tilhører, satt over Reisadalen og inn på vårbeitet.

- Vår erfaring er at når bjørnen våkner, er den tiden på sesongen den gjør størst skade. Den må spise kjøtt, for det er ikke annen mat å finne, sier Lodgje.

To store dyr

Nils Aslaksen Siri, kollega av Lodgje, fikk forrige uke den første bjørnen på svært nært hold. Han forsøkte å kjøre skuteren mellom bjørnen og reinflokken, med det resultat at bjørnen gjorde flere utfall mot kjøretøyet. Men på grunn av den dype snøen, hadde ikke bjørnen så mye å stille opp med.

Lodgje synes det er spesielt å treffe to bjørner i samme område, på så kort tid.

- De har begge kommet ned Reisadalen, og vandret sørover mot gjerdet på grensa til Finland.

- Det kan ikke være den samme?

- Nei, vi tror ikke det. Det er nok to forskjellige bjørner, noe som er uvanlig å se i samme område. Siden vi holder på med flytting, er vi nå nødt til å være ekstra på vakt, sier reineieren.

Artikkeltags