Gå til sidens hovedinnhold

- Enorm krise er i emning

Artikkelen er over 3 år gammel

Krise sør for Sahara sender millioner på flukt

Generalsekretæren i Europarådet Thorbjørn Jagland advarer om en enorm krise som bygger seg opp sør for Sahara i Afrika. Den tvinger millioner av folk på flukt.

Under samtaler med tidligere Urix-programleder Christian Borch på Nobels Fredssenter torsdag, uttrykte Jagland bekymring for den voksende flyktningkrisen, skriver VG.

– Det har vært lite kjent i Europa. Men det er under emning en enda større krise på den andre siden av Sahara enn den vi har sett på vår side av Sahara, som i Syria og Libya, sa Jagland, i samtalen, som var i regi av den norske Atlanterhavskomiteen.

Dør på flukt

Sub-Sahara - eller Afrika sør for Sahara - er enkelt sagt benevnelsen som brukes om alle landene i Afrika som ikke tilhører Nord-Afrika.

- Presidenten i Det Internasjonale Røde Kors fortalte meg nylig på mitt kontor at det er ti millioner mennesker i flyktningleirene der nå. Mange forsøker å flykte over Sahara. Mange dør. Mange forsøker å komme seg inn i Libya og bidrar til å destabilisere Libya ytterligere, mens noen kommer til Italia og Romania, fortsatte Jagland.

Han støtter den franske presidenten Emmanuelle Macrons initiativ til en ny form for Marshall-hjelp til Afrika. Macron vil ha en felles finansiering og innsats for de millionene av menneskene på den sørlige siden av Sahara.

 En del av motivasjonen er å forhindre en gjentakelse av situasjonen som oppsto nord for Sahara med Syria og Libya.

Hittil i år har over 120.000 flyktninger og migranter tatt seg over Middelhavet. Over 2.400 har mistet livet eller er savnet. En stor andel er migranter fra land sør for Sahara.

FN: Matsikkerheten kraftig forverret

En FN-rapport som kom tidligere denne måneden viser at antallet mennesker som sulter er på vei opp igjen. Det skjer etter mange år med nedgang.

 I 2016 registrerte FN at 815 millioner mennesker var kronisk underernært, mot 777 millioner året før. Det innebærer at 11 prosent av verdens befolkning var underernært i fjor, ifølge rapporten The State of Food Insecurity and Nutrition in the World.

Både «voldelige konflikter og klimarelaterte sjokk» blir pekt på som årsaker til at matsikkerheten er kraftig forverret i områder sør for Sahara, i Sørøst-Asia og i Vest-Asia.

1,5 millioner barn i fare for å dø av sult

Røde Kors har vært ute og pekt på at Øst-Afrika og Jemen har en katastrofe under oppseiling, en katastrofe generalsekretær Bernt G. Apeland beskriver som «utenfor vår fatteevne».

30 millioner mennesker, seks ganger Norges befolkning, er nå avhengige av nødhjelp i disse områdene. 1,5 millioner barn - flere enn Norge har - står i fare for å dø av sult, ifølge Norges Røde Kors.

65 millioner på flukt verden over

Samtidig viser ferske tall fra Flyktninghjelpen at rekordhøye 65 millioner mennesker - mer enn tre ganger befolkningen i Skandinavia - nå er på flukt verden over.

24,5 millioner mennesker hadde flyktet fra sitt eget land ved inngangen til 2016, i tillegg var over 40,8 millioner fordrevet innad i eget land, viser tall fra Flyktninghjelpens senter for internt for drevne (IDMC) og FNs Høykommissær for Flyktninger (UNHCR). Det globale flukttallet, som ikke inkluderer mennesker fordrevet på grunn av naturkatastrofer, har økt med hele 10 prosent, bare i løpet av 2015.

De største mottakerlandene av flyktninger er Jordan, Tyrkia, Pakistan, Libanon, Sør-Afrika, Iran, Etiopia og Tyskland, ifølge Flyktninghjelpen.

Kommentarer til denne saken