Gå til sidens hovedinnhold

Biskopen om at kirken vil vie homofile: - For meg er det en stor lettelse

Artikkelen er over 4 år gammel

- Dette er en sak som har vært en smerte 25 år.

Et stort flertall i Kirkemøtet vedtok mandag en ny vigselsliturgi som ønsker likekjønnede par velkommen til å gifte seg i Den norske kirke. 83 av Kirkemøtets 112 tilstedeværende representanter stemte for det historiske vedtaket. Den nye liturgien kan benyttes fra 1. februar og kommer i tillegg til den vigselsliturgien som ble vedtatt i 2003.

Biskop i Nord-Hålogaland, Olav Øygard, sier til Nordlys at vedtaket er en stor lettelse for ham - og at det var på høy tid det kom en avklaring.

- Nå kan vi som kristen kirke gå videre og legge dette bak oss.

- Det er en sak som har vært en smerte for kirken i cirka 25 år. Den trengte en avklaring, og da tenker jeg uansett hvilket standpunkt man har, sier Øygard.

I 2015 ga et samlet bispemøte sin tilslutning til at det skulle utarbeides liturgier for ekteskapsinngåelse av likekjønnede par.

- Biskopene har ulikt syn. Vi stakk fingeren i jorda og bestemte oss for å være med å påvirke prosessen. Det er jeg glad vi gjorde. Åpen folkekirke ønsket at liturgien fra 2003 skulle tas ut. De kom oss i møte slik at den nå er beholdt som et alternativ, sier han.

Det er biskopen i Nord-Hålogaland glad for.

- Ikke minst for det bispedømmet jeg leder som inkluderer konservative kristne, sier han.

I følge Øygard har han ingen liste over prester som har valgt ikke å vie likekjønnede.

- Det har jeg ikke. Men det er kirkas oppgave å skaffe prester til vielsene. Det er ingen par som skal stenges ute, sier han.

 

- Kan telle på en hånd de som ikke vil vie

Fungerende domprost,  Kjell Y. Riise sier han kan telle på en hånd de prestene i Tromsø som har reservert seg mot å vie likekjønnede.

- Av rundt 20 prester, sier han.

Foreløpig er det ingen homofile par som har booket vielse i Tromsø domprosti.

- I Tromsø er det mange prester som står klare til å vie likekjønnende, sier Riise, som mener vedtaket er en ordning som alle kan være fornøyde med.

- Det er gledelig at Kirkemøtet har konkludert og at kirken kan stå samlet. Jeg mener vi kan leve godt med at det er ulike syn på saken, sier han.

 

En kartlegging NRK har gjort viser at det i noen sogn i Troms er et flertall av prester som vil vie homofile, mens i andre er det motsatt:

  • I Nord-Troms har alle de seks prestene reservert seg. Der vil kun prost Hans Erik Schøtt vie homofile.
  • I indre Troms sier er flertall av de åtte prestene ja til homofil vigsel.
  • I Senja prosti opplyser prost Sigurd Skollevoll at flertallet av de ni prestene har reservert seg.

Kommentarer til denne saken