Gå til sidens hovedinnhold

Derfor blir fakturaen på bilforsikringen høyere nå

Artikkelen er over 3 år gammel

Forsikringsselskap forteller at mange har spørsmål om den nye trafikkforsikringsavgiften.

(Nettavisen): Fra 2018 legges årsavgiften om, og bileiere må lære seg reglene for det nye avgiftsregimet.

Nå skal det ikke lenger hete årsavgift, men trafikkforsikringsavgift. Finansminister Siv Jensen og hennes departement lover en enklere hverdag for bileierne, men det har vært mange spørsmål om den nye ordningen og hvorfor fakturaen fra forsikringsselskapet plutselig har økt: 

- Jeg kan ikke tallfeste hvor mange som har kontaktet oss, men det har vært en god del til tross for at vi har sendt ut informasjon på SMS, epost og på våre nettsider, sier kommunikasjonssjef Ole Irgens i Tryg forsikring til Romerikes Blad

Dette trenger du å vite om trafikkforsikringsavgiften, ifølge Tryg:

  • Fra og med 2018 vil årsavgiften endre navn til trafikkforsikringsavgift.
  • Avgiften kreves inn av forsikringsselskapene på vegne av staten.
  • Du betaler avgiften sammen med ansvarsforsikringen på kjøretøyet ditt.
  • Du betaler kun for de dagene kjøretøyet er ansvarsforsikret.

Du betaler avgiften sammen med ansvarsforsikringen på kjøretøyet ditt, og med samme antall betalingsterminer som du har valgt i dag. 

På Finansdepartementets nettsider er omleggingen forklart med forenkling og mer fleksibilitet for bileierne og mer effektiv bruk av statens ressurser. 

Finansdepartementet sier videre at omleggingen verken vil gjøre det billigere eller dyrere for bileiere som eier samme bil hele året. Prisen på forsikringen skal i utgangspunktet øke med det samme beløpet som bileierne sparer ved at årsavgiften fjernes. 

For bileiere som kjøper eller vraker biler i løpet av året vil det bli billigere, da de kun vil betale avgift for akkurat de dagene bilen er registeret og forsikret, opplyser departementet. Kjøper du for eksempel bil i slutten av juni eller desember vil du spare om lag 1500 kroner sammenlignet med dagens ordning. 

De som privatleaser bil og som opplever at leasingselskapet i dag må legge merverdiavgiften på årsavgiften når den viderefaktureres vil også slippe dette med trafikkforsikringsavgiften og dermed komme billigere ut, opplyser departementet.

Kommentarer til denne saken