Hege skulle bare starte bilen. Så smalt det

KNUST: Slik så bilen til Hege ut etter hendelsen på onsdag.

KNUST: Slik så bilen til Hege ut etter hendelsen på onsdag. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

– Dette er noe vi kanskje bare opplever en gang i året.

DEL

Da Hege Enga Devold satte seg inn i bilen sin i Tromsø i går, onsdag, fikk hun seg en lite hyggelig opplevelse.

– Det var seint i går ettermiddag, og jeg var nettopp ferdig hos frisøren. Jeg dro ned i parkeringstunnelen for å kjøre hjem. Idet jeg vridde om nøkkelen i tenningen sa det «pang!».

Eksploderte

Det som skjedde var at bakruten til Hege eksploderte i tusen biter. Hege ble fikk en real støkk, og forstod lite, før hun så alt glasset som lå strødd bak i bilen.

– Først skjønte jeg ikke hva som skjedde, men etter hvert konstaterte jeg at det var glass i hele bakdelen av bilen. Jeg forstod at det må ha vært spenninger i glasset som gjorde at det plutselig eksploderte.

Hege jobber på universitetet som ingeniør, og klarte raskt å tenke seg til årsaken til at bakruten nå bare var et stort hull. Hun har opplevd det samme med et ganske mye større glass en gang hun var ute og reiste.

– Jeg har opplevd akkurat det samme på Arlanda flyplass, i Stockholm. Da var det en fire meter høy skillevegg av glass som eksploderte. Heldigvis var det ingen som ble skadet.

Sjelden hendelse

Hege skal nå levere bilen, en Ford Fiesta 2012-modell, inn på reparasjon. Daglig leder i Riis Bilglass Tromsø, Arnfinn Vekve, sier at dette ikke er noe de opplever ofte.

– Det er veldig sjelden at bakruter eksploderer sånn helt uten videre. Dette forårsakes av spenninger i glasset, og vi får vel inn et slikt tilfelle rundt en gang i året.

– Hva er grunnen til at spenningene oppstår?

– Det er det flere grunner til. Glasset kan få skader som gjør at det eksploderer etterpå, eller det kan være spenning fra produksjonen av glasset. Jeg har opplevd at glass har eksplodert i hendene mine, så dette er vanskelig å forutse.

Kjørte hjem i regnet

Hege er glad og fornøyd i dag, tross at det kjære «blåbæret» hennes fikk en liten skade. Og hvis du trodde gårsdagen hennes ikke kunne bli verre, så hadde ikke været nåde for bilens funksjonshemning.

– Da jeg kom ut av parkeringstunnelen, satte det igang en skikkelig regnskur. Det var ikke noen spesielt god avslutning på dagen, ler Hege.

Artikkeltags