Guri Midtgard (62) kommer aldri til å glemme første gang hun holdt barnebarnet Miguel (2)  i armene. Det var den vårdagen han kom til Tromsø fra helt sør i Colombia med mamma og pappa. 

- Han luktet så godt. Han luktet mitt barnebarn, og så var han så fast og sterk i kroppen. Men jeg holdt ham ikke så lenge for han ville ned å løpe. Han er en aktiv gutt, sier Guri og ler.

Den dagen datteren Sigrid og svigersønnen Martin fikk møte Miguel, flagget bestemor Guri og bestefar Lars Egil hjemme på Lunheim i Tromsø, på klokkeslettet. De tørket gledestårer. De var blitt besteforeldre.

Månedene forut hadde vært preget av uvisshet og spenning. Ville det bli en gutt eller en jente? Hvor gammelt ville barnet være? Guri kjøpte garn og strikket. Hun ante ikke hvilken størrelse hun skulle legge opp masker til.

Jakken og luen ble strikket i størrelse to år, hun måtte jo bare bestemme seg.

Så fikk de vite det, og Guri skulle bli bestemor til en liten gutt på to år.

Håndbok for bestemor og bestefar

- Vi har akkurat danset til Åge Aleksandersen, vi. Miguel er veldig glad i musikk, han også. 

Det er døll grå himmel og pissregn utenfor eneboligen denne dagen. Inne på kjøkkenet stråler Guri Midtgards øyne ivrig når hun forteller om dansingen, leken med lommelykt kvelden før, de tre porsjonene med grøt Miguel spiste til frokost. Hvor fint det går. Og hvor deilig det er å være bestemor til verdens fineste gutt.

Åge har tatt en pause. Fra høytaleren i stua siver nå deilige toner av Van Morrison. Miguel har overnattet hos bestemor og bestefar -  for foreldrene trengte morgenen fri til å klargjøre huset for salg. Snart skal den lille familien flytte enda nærmere.

Og snart kommer håndboka for besteforeldre som Guri har skrevet: «Livet med barnebarna - Håndbok for besteforeldre».

- Ja, nå har vannet gått. Nå er det ingen vei tilbake. Den er snart i bokhandelen, ler Guri.

Metaforen for bokprosessen faller naturen for henne. Guri Midtgard er helsesøster og har jobbet med foreldre og barns helse hele yrkeskarrieren. I flere år hadde Guri egen helsesøsterspalte i lokalavisen, en spalte hun vant pris for.  Målgruppen var foreldre.

-  Men jeg fikk størst respons fra besteforeldre. Jeg erfarte at de har veldig stor interesse for barnebarna, så da ble det bok til dem, sier Guri Midtgard.

- Burde alle besteforeldre lese den for å mestre oppgaven?

- Haha, nei. Jeg tror de klarer oppgaven godt uten. Besteforeldre har allerede en solid ballast og kunnskap om barn, Men jeg prøver å utvide kunnskapen med ny viten og gode råd, med et helsesøsterperspektiv. Med det engasjementet besteforeldre der ute viser, tror jeg mange vil finne den interessant, så ubeskjeden skal jeg være, sier hun, og ramser opp tema som barns utvikling, ernæring, det gode samværet - og ikke minst psykisk helse.

- I dag er vi flinkere til å  se tegnene på at barn sliter, og å hjelpe barn som gjør det, sier hun.

 

På europatoppen

I tillegg knuser forfatteren myten om at dagens besteforeldre heller bruker tid i Syden enn å tilbringe den med barnebarna.

- Norske besteforeldre er faktisk på europatoppen i barnebarntid. En av tre ser barnebarna hver uke. En av tre en gang i måneden og en av tre omtrent en gang i året. De rydder plass mellom andre aktiviteter og trening.

Barnehager, SFO og syktbarn-dager har ikke gjort norske besteforeldre mer overflødige, ifølge Norsk institutt for forskning om oppvekst, velferd og aldring (NOVA), og beskriver dagens besteforeldre som "heimevern". De er der for å få hverdagen til å fungere. Henter i barnehagen. Sitter barnevakt. Tilbringer tid.

- I tillegg får dagens generasjon besteforeldre og barnebarn lenger tid sammen. Besteforeldre blir eldre enn de gjorde før og er friske og raske lenger enn generasjonen før dem. De er ved god helse lenger og kan stille opp for å få hverdagskabalen til å gå opp. En studie avdekket at det at besteforeldre er i nærheten, gjør valget om å få barn enklere, og man oftere velger høyere arbeidsprosent om besteforeldrene bor nært, sier Midtgard.

- Så besteforeldre har en samfunnsmessig betydning, trumfer Midtgard, mens hun ser ned på golvet.

For der, på golvet, ligger plutselig omtrent 100 bittesmå bokstavbrikker som Miguel har fått låne av bestemor. Nå sitter han og plukker opp.

Hun stresser ikke over at kjøkkengolvet er fullt av bokstaver.

- Det der er jo veldig fint for finmotorikken, sier hun fornøyd med helsesøsterblikket på overnattingsgjesten. 

Tips til besteforeldre

 • Respekter foreldrenes tro og verdier og at foreldrene oppdrar barnebarna på den måten de selv mener er best.
 • Snakk aldri stygt om foreldrene i barnebarnas nærvær. Ros heller.
 • Vær til stede for barnebarna og foreldrene når de trenger dere. Gi hjelp og støtte etter lyst og behov.
 • Vær bevisst din funksjon som rollemodell både for barnebarna og deres foreldre.
 • Avstå fra utidig innblanding i barnefamiliens liv og i barneoppdragelsen. Gi råd når du blir spurt, og vær klok nok til å lukke øyne, ører og munn når det er nødvendig.
 • Styrk barnebarnas selvtillit ved å vise interesse for deres liv, deres skolegang, interesser og aktiviteter.
 • Gi barnebarna gode opplevelser - også ved å ta dem med i dagligdagse gjøremål.
 • Bruk besteforeldrehjemmet som et sted der barnebarna kan få slappe av fra et hektisk dagligliv i oppvekstfamilien.
 • Hvis noe ved barnebarna bekymrer dere, snakk med foreldrene om det, men aldri i barnebarnas nærvær.
 • Vær bevisst deres oppgave som formidlere av tradisjonen, og bidra til barnebarnas identitetsdannelse ved å føre dem inn i slektshistorien.

Kilde:besteforeldre.no

 

Rollejustering

Så ringer telefonen. Det er datteren Sigrid som vil høre hvordan de to har det.

De har det helt topp, og snart skal de rusle sammen til barnehagen.

- Har forholdet mellom deg og Sigrid endret seg etter Miguel?

- Hm. Kanskje, men jeg tror ikke det. Vi har alltid hatt et nært forhold og snakket om nære ting. Men det er klart rollene endrer seg litt. Nå er det jo hun som er lederen. Det må jo besteforeldre godta.

- Kan du utdype?

-  De må ta den lyttende rollen, og ta imot beskjeder fra sine barn. Det er bedre å kalle det en rollejustering. Selv om dette skjer så ønsker mange nybakte foreldre fortsatt råd og veiledning fra sine egne foreldre om barneoppdragelse, sier hun.

Og hvordan den rolleendringen lykkes, beror på kommunikasjonsklimaet mellom foreldre og barn.

-   Jeg har opplevd foreldre som har trukket seg unna besteforeldre fordi besteforeldrene er for dominerende, sier hun.

Ti råd til foreldre

 •  Husk at det er dere som har hovedansvaret for kontakten mellom besteforeldrene og barnebarna.
 • Vis besteforeldrene tillit, og vit at de vil barna det aller beste.
 •  Gi barna anledning til å være alene hos besteforeldrene hvis de selv og besteforeldrene ønsker det.
 •  Ikke kritiser besteforeldrene i barnas nærvær.
 •  Be om råd og hjelp når dere trenger det.
 •  Aksepter at besteforeldrene har sine egne behov og ikke lenger har de samme kreftene som før.
 •  Si ifra hvis besteforeldrene blander seg inn i barneoppdragelsen på en utidig måte.
 •  Respekter at hjemme hos besteforeldrene er det deres regler som gjelder.
 • Snakk med besteforeldrene om hva som kan være fornuftige gaver til barna.
 •  Ved samlivsbrudd - pass på at barnas kontakt med besteforeldrene ikke blir brutt.

Kilde: Besteforeldre.no/KK

 

På vei til barnehagen

Så er de på vei til barnehagen. I skjitværet. Få minutter tidligere har Guri stått bøyd over støvler og regntøy i gangen, og slått fast at det var ganske mye enklere da hun ble mamma for første gang. Kroppen var smidigere den gang.

Så rusler de to ut  i regnet med regnhettene godt trædd over hodene. Miguel hopper i vannsølene. Han stopper opp ved busstopp og hager. Det er så mye å se.

 

Guri følger etter. På oppdagelsesferd i bestemorrollen. Det har gått fem måneder siden bestefar Lars Egil, bestemor Guri og tante Frida stod på flyplassen og ventet på at den nye tilværelsen skulle få begynne, for dem alle.

- Det er noen bestemødre som har fortalt at de faktisk følte lykken enda større den dagen de ble besteforeldre enn da de ble mamma.

I tillegg til å skrive bok, har Guri startet opp besteforeldreblogg. I et av de første innleggene deler hun hvilken bestemor hun vil gjøre for Miguel. Ikke bare i dag, men livet framover.

 • Gi ham tid
 • Være lyttende
 • Lære ham praktiske ferdigheter
 • Vise ham betydningen av respekt og rettferdighet
 • Når jeg ser at han har behov, vil jeg gi ham økonomiske bidrag

I bloggen utdyper hun: «Å gi tid til barnebarnet mitt kan også kombineres med avlastning av foreldrene hans. De vil begge etterhvert gå tilbake til sine fulltidsjobber. Noen ganger vil de måtte reise utenbys – for oppgaver knyttet til deres arbeid. Andre ganger kan de være syke eller presset på andre måter. De vil også innimellom ha behov for alenetid en kveld eller ei helg. Så, ja, jeg vil møte deres behov ved å stille opp som barnevakt, og jeg gleder meg ved tanken på det. Samtidig må jeg kjenne på egne krefter og mine andre behov. Det kan være at jeg kjenner på begrensninger som gjør at jeg vil velge å si: - Nei, i dag passer det ikke. Det kan også hende at jeg vil prioritere etterlengtet kjærestetid med mannen min eller en venninnekveld. Da må foreldrene finne andre løsninger for pass og samvær med godgutten. Det vil de, og det må de, godta.»

Guri og Miguel  har kommet fra  til gjerdet til barnehagen. Etter levering skal bestemor Guri til byen - på strikkekafe.

Litt bestemortid. Og litt egentid.

Bildeserie

Hva er ditt beste minne om bestefar eller bestemor?