I forrige uke satte Berg kommune i samarbeid med Hamn i Senja, friluftsrådet og Torsken kommune i gang med strandryddeaksjon på yttersida av Senja, og det gikk ikke lang tid før man fant store mengder søppel i de naturskjønne områdene. 

- Ja, det er voldsomt mye. Enormt, sier Pedersen.

Først var det øyer i Bergsfjorden som ble ryddet, og i helga var det fjæra fra Hamn i Senja til Ballesvika som fikk besøk av den iherdige ryddegjengen. Nærmere 20 stykker har vært med på aksjonen så langt.

 

- Det er fint å gjøre ting som gir mening, både for oss som bor her og for turistene. Vi vil gjerne ha med flere hender på dette, sier aktivitetsleder Lasse Hoel fra Hamn i Senja.

Kommer langveisfra

I fjor ble det ryddet nærmere 20 tonn søppel langs strender i Berg, og det ser ikke ut til at det blir noe mindre i år. Heller tvert om.

- Det er aller mest plastsøppel, flasker og beholdere av alle slag. Det er også mye garn, tauverk, blåser og annet fiskerirelatert utstyr. Men vi har også funnet bildekk og andre ting, forteller Pedersen.

Hun mener det aller meste av søppelet er kommet rekende langveisfra.

- Det ser vi av etikettene på flaskene. Dette kommer med havstrømmen fra båter på de store verdenshavene. Vi ser de globale utfordringene lokalt, og de er store. Forsøpling av havet er et kjempeproblem, sier hun.