"Ho Brita" danket ut storbyene

BEST I LANDET: Brita Esaiassen (i midten), med det synlige besviset på at Berg Folkebiblioteket er årets Bibliotek i Norge, . Her omgitt av Kristin Strand Iden, biblioteksjef i Lenvik og fagansvarlig for Berg, Ingrid Bjørkli Jansen, rektor på Berg skole, Mariann Schjeide, leder i Norsk Bibliotekforening og Kristin Vinje, stortingsrepresentant og jurymedlem for Årets bibliotek

BEST I LANDET: Brita Esaiassen (i midten), med det synlige besviset på at Berg Folkebiblioteket er årets Bibliotek i Norge, . Her omgitt av Kristin Strand Iden, biblioteksjef i Lenvik og fagansvarlig for Berg, Ingrid Bjørkli Jansen, rektor på Berg skole, Mariann Schjeide, leder i Norsk Bibliotekforening og Kristin Vinje, stortingsrepresentant og jurymedlem for Årets bibliotek Foto:

Artikkelen er over 4 år gammel
DEL

Motstanderne var bibliotek i Bergen og Oslo, men det holdt likevel. Berg Folkebibliotek er Årets Bibliotek i Norge 2015.

Biblioteket, som holder hus i Berg skole på Senjahopen på Senja, er landets beste.

- Du, dette er så artig. Jeg trodde det ikke da jeg hørte "Berg" ble opplest, sier Brita Esaiassen.

Gjengen fra Berg og Lenvik fikk prisen torsdag i Oslo.

- For oss var det kjempestort bare å bli nominert, sier Esaiassen, som som eneste ansatte har jobbet 34 prosent som bibliotekar. Fra nyttår ble det 50 prosent.

I nominasjonen står "ho Brita" spesielt nevnt.

"På ein stillingsprosent som burde vore mykje høgare, klarar ”ho Brita” å involvere innbyggjarane slik at ressursane vert utnytta".

Selv kaller hun seg en ildsjel og deler æren med mange.

- Jeg er den eneste ansatte, men vi har et godt vertskommunesamarbeid med Lenvik og Tranøy, vi har elevassistenter og engasjerte folk. Det er mange som drar lasset, sier hun.

27. januar skal kommunen selv feire prisen - som de vant i kamp med Bergen Offentlige bibliotek og Realfagsbiblioteket ved Universitetet i Oslo.

Dette var juryens begrunnelse for Bergs nominasjon:

"Gjennom strategisk og kreativ ressursutnytting er Berg folkebibliotek eit ideal for alle bibliotek som stadig må argumentere for sine budsjett. På ein stillingsprosent som burde vore mykje høgare, klarar ”ho Brita” å involvere innbyggjarane slik at ressursane vert utnytta. Kokekunnskapar og handarbeidsteknikkar utvekslast i kulturmøte mellom norskfødde, arbeidsinnvandrarar og flyktningar. I eit samarbeidsprosjekt om biblioteket som sosial arena trekker samlingane 100-150 menneske kvar gong – i ein kommune med 900 innbyggjarar! Med kreativ innstilling fiksast oppussing på dugnad, og innvandrarar får med seg pengar for å kjøpe med barnebøker frå heimlandet. Ungdomsskoleelevar får opplæring og ”tilsettast” for å drive bibliotek og hjelpe yngre elever. Og erfaringane deler biblioteksjefen i vertskapskommunesamarbeidet i Troms, som integrerer biblioteket i et bibliotekfaglig fellesskap og faglig nettverk. Dei fleste bibliotek i Noreg er små, og folkebiblioteket i Berg gjenopplivar den gamle dugnadsanden som alltid har vore livsnødvendig i fiskevær og bygdesamfunn. Å vere med å forme samfunnet ein er del av, er ein grunnpilar for demokratiet. På yttersida av Senja kviler denne pilaren på eit botnsolid grunnfjell: folkebiblioteket!"

Artikkeltags