Gå til sidens hovedinnhold

Her fikk Troms 31 nye norske statsborgere

Artikkelen er over 6 år gammel

31 av våre nye landsmenn deltok lørdag i høytidelig statsborgerseremoni på fylkeshuset i Tromsø.

Bunadskledde og festkledde fikk høre vakker korsang fra Ultima Thule og taler fra både ordfører og fylkesmann. Musa Anderssen fra Bardu, som opprinnelig kommer fra Kenya, holdt gjestetalen. Han har vært norsk statsborger i mange år og fortalte hvordan man ble norsk statsborger tidligere da det ikke var statsborgerseremoni.

«Gratulerer. Du er blitt norsk statsborger.»

- Jeg ble innkalt til lensmannskontoret. Da jeg kom dit, sa lensmannen først: «Gratulerer. Du er blitt norsk statsborger.»  Så sa lensmannen: «Kom deg ut. Jeg har annet å gjøre.», fortalte Musa Anderssen. Hele salen brast i latter.

I Troms har 133 utenlandske statsborgere blitt norske statsborgere i løpet av det siste halvåret. Alle var invitert til seremonien som er et frivillig tilbud til nye borgere av kongeriket Norge.

Deltakerne i statsborgerseremonien har bosatt seg i 11 ulike kommuner i Troms og kommer fra 18 forskjellige land; Kenya, Kina, Filippinene, Eritrea, Thailand, Russland, Litauen, Slovakia, Liberia, Somalia, Kongo, Etiopia, Elfenbenskysten, USA, Nepal, Irak, Nigeria og Sverige.

Flere svensker blir norsk

De fleste svensker som flytter til Norge, velger å beholde sitt svenske statsborgerskap. Som nordiske borgere har de allerede flere rettigheter enn andre utlendinger. Men nå opplever man en økende tendens til at flere svensker også velger å ta skrittet fullt ut, og å bli norske statsborgere. Sandra Johanna Hansen, opprinnelig fra Östersund i Sverige, er en av dem. Hun flyttet til Norge for 18 år siden.

- Hvorfor velger du å bli norsk statsborger?

- Jeg føler at det er her jeg har lyst til å bo. Jeg gjør det også for ungene sin del. De er født og oppvokst i Norge, men har hatt svensk statsborgerskap, sier Sandra Johanna Hansen.

Sønnen Simon (12) og datteren Ida (9) er nå også blitt norske statsborgere. Lakmustestspørsmålet er hvem de heier på når det er fotballkamp mellom Norge og Sverige.

- Norge, sier Simon.

- Norge, sier Ida.

- Litt på begge, sier mamma Sandra.

- Hva er forskjellen når du er norsk statsborger?

- Jeg har fått stemmerett ved stortingsvalg i Norge. Og så har jeg fått nytt pass, sier Sandra Johanna Hansen.

Statsborgerseremonien ble innført i 2006. I 2007 var det én svenske i Troms som ble norsk statsborger. Hittil i år har åtte svensker gjort  «norrbaggar» av seg. I fjor og forfjor var det seks svensker som gjorde det samme.

Multikulturelle Tromsø

Fylkesmann Bård Pedersen fortalte, at i hele landet har nærmere 20.000 utlendinger fått norsk statsborgerskap siden 2006. Hvert år blir omkring 300 utlendinger i Troms norske statsborgere. Stasborgerseremonien arrangeres to ganger i året. I Tromsø er hver 10. innbygger opprinnelig fra et annet land. Det gis morsmålsundervisning i 19 forskjellige språk i Tromsø.

Hovedregelen for å få norsk statsborgerskap, er at man må ha bodd sju år i Norge og ha plettfri vandel. Da kan man søke om norsk statsborgerskap.

Deltakerne på statsborgerseremonien avga også troskapsløfte til Norge: «Som norsk statsborger lover jeg troskap til mitt land Norge og det norske samfunnet, og jeg støtter demokratiet og menneskerettighetene og vil respektere landets lover.»

Kommentarer til denne saken