Gå til sidens hovedinnhold

Sophie Elise sjokkert: - Hun ropte, skrek og kalte datteren ubrukelig

Artikkelen er over 5 år gammel

Professor: – Jeg tviler på at det er et engangstilfelle.

I sitt siste blogginnlegg skriver Norges største blogger Sophie Elise Isachsen om en ubehagelig situasjon hun ble vitne til tirsdag denne uka. En liten jente på fire-fem år skulle åpne døra for moren sin inn til leilighetskomplekset hvor også Sophie Elise bor i Oslo.

Moren hadde barnevogn, antakelig med et annet barn i. Den lille jenta hadde en bunke russekort i den ene hånda, og forsøkte å åpne døren.

Sjokkert

– En dør som er utrolig tung og har et ødelagt håndtak, absolutt alle sliter med å åpne den. Den lille jenta sier «mamma, jeg får ikke til!», skriver Sophie Elise Isachsen på bloggen sin.

Det som så skjedde sjokkerte harstadjenta, og i ettertid har hun angret på at hun ikke grep inn.

– Mammaen sukker utrolig høyt og roper «hva får du til da? Ingenting! Du er ubrukelig du». Jeg ble oppriktig sjokkert og hadde så lyst til å si noe, men samtidig var jeg redd hun skulle ta det utover den lille jenta. Kanskje jeg skal si noe neste gang jeg ser henne?

Reaksjoner

Sophie Elise Isachsen har spurt sine lesere om råd, og fått svar i bøtter og spann. Her er noen av reaksjonene

«Neste gang MÅ du gå bort og spørre moren hva hun egentlig ønsker for sitt barn. Barn kan ikke stå opp for seg selv, og jeg klarer ikke å holde munn når jeg ser at barn blir utsatt for urettferdighet. Stå opp for barna, og gi dem et mål når de selv blir voksne; du skal ikke tåle så inderlig vel den urett som ikke rammer deg selv!»

«Jeg synes du burde si ifra, omså bare gjøre noe hyggelig for den lille jenta! Slike kommentarer fra foreldre ødelegger så mye for et barn over tid! Jeg snakker av erfaring da min egen mor har trykt meg ned på den måten mesteparten av livet mitt...»

«Du burde meldt henne til barnevernet. Foreldre som sier slik til ungen sin fortjener ikke ha dem!!! :(»

Les blogginnlegget og flere av reaksjonene på Sophie Elises egen blogg.

– Ikke et enkelttilfelle

Professor (emeritus fra onsdag 20. mai, journ.anm) Willy Tore Mørch ved Universitetet i Tromsø, ser svært alvorlig på beskrivelsen Sophie Elise kommer med. Han sier at slike uttalelser er den sikreste måten man kan rive ned selvfølelsen til et barn på.

– Selvfølelsen handler om hvordan et menneske ser på seg selv. Det handler om man ser på seg selv som verdifull, pålitelig, flink og så videre. Slike uttalelser er den sikreste måten å rive dette bildet ned på, sier Mørch til Nordlys.

På spørsmål om dette også gjelder for enkelttilfeller, sier professoren at et enkelttilfelle kan la seg rette opp men han tviler på at slike uttalelser kommer alene.

– Tillater man seg å skjelle ut et lite barn i offentligheten mens andre hører på, er det neppe et enkelttilfelle. Da er det mer en normal måte å snakke til barnet på, og det er svært alvorlig. Får et barn inntrykk av at det ikke er verdt noe, eller kan noe, vil det ha stor betydning for barnets motivasjon til å prøve nye ting.

Selvtillit og selvfølelse

Professoren sier også at det ikke bare er selvfølelsen, men også selvtilliten som vil få seg et skudd for baugen ved slike uttalelser.

– Selvtillit er noe man bygger opp ved å lykkes med forskjellige oppgaver. Barn lykkes ofte med mye i ung alder, og det er med på å bygge opp barnet slik at det kan gå løs på nye oppgaver med krum nakke.

Havner man i en situasjon der man dumper ut av seg noe negativt til et barn, som et sjeldent engangstilfelle, finnes det løsninger.

– I frustrerte øyeblikk kan man sikkert dumpe ut av seg uttalelser man angrer på. Da er det mulig å be om unnskyldning. Er det et engangstilfelle vil det ikke ha så stor betydning. Likevel tviler jeg på at slike uttalelser i offentligheten er et engangstilfelle.

Nordlys lyktes ikke å få utfyllende kommentarer fra Sophie Elise Isachsen til denne artikkelen.

Kommentarer til denne saken