Øystein trakk seg som idrettsleder: - Det er mobbing av unger!

VIL HA KRAV OM TRENERUTDANNING: Øystein Bruvold, tidligere leder i Nordkjosbotn IL, vil ha krav om trenerutdanning i barnefotballen, etter å ha opplevd det han beskriver som utfrysing og mobbing av spillere ned i 6-årsalderen.

VIL HA KRAV OM TRENERUTDANNING: Øystein Bruvold, tidligere leder i Nordkjosbotn IL, vil ha krav om trenerutdanning i barnefotballen, etter å ha opplevd det han beskriver som utfrysing og mobbing av spillere ned i 6-årsalderen. Foto:

Artikkelen er over 6 år gammel

Hevder klubben «frøs ut» barn i 6-årsalderen og krever utdanningskrav i barnefotballen.

DEL

Øystein Bruvold trakk seg fra ledervervet i Nordkjosbotn IL, blant annet på grunn av det han beskriver som «utfrysing» av barn ned i 6-årsalderen.

Klubben undersøkte, tok opp saken og avviser fullstendig brudd på barneidrettsbestemmelsene.

Øystein Bruvold satt to år i styret i hovedlaget til Nordkjosbotn IL i 2012 og 2013, det siste året som styreleder. Nå har han trukket seg helt ut, og forteller at opplevelser i barnefotballen var avgjørende i det valget.

- Spilletid er et ømtåelig tema, selv om det ikke burde være det. Men mange klubber, spesielt i distriktene, har foreldre som trenere, og er helt avhengige av det. Problemet er når foreldre favoriserer egne barn og venners barn, og det går på bekostning av spilletiden til andre. Jeg har snakket med mange foreldre som er oppgitt over dette, sier Øystein Bruvold.

- Mobbing og «utfrysing»

Og drar frem eksempel fra egen erfaring fra 2013-sesongen.

- Nordkjosbotn IL hadde to lag i aldersgruppa seks til åtte år, NIL blå og hvit. NIL hvit hadde kamp på Geitnes, og vi opplevde at treneren hadde tatt med seg tre spillere fra NIL blå, som fikk spille hele kampen, mens spillerne fra NIL hvit ble byttet inn og ut. Dette reagerte spillerne på, og det føltes veldig urettferdig, sier Bruvold.

Og reagerer sterkt på opplevelsen.

- Det er mobbing og «utfrysing» av unger! Spillerne sa selv at dette orker de ikke være med på. Det er trist. Og den holdningen vil heller ikke jeg være en del av. Det bidro til at jeg mistet motivasjon og ville ut av idrettslaget. Jeg orker ikke se unger å sånn alder bli frosset ut på en sånn måte, sier Øystein Bruvold.

LES OGSÅ:

Vil ha trenerutdanning

Han brakte opp saken i klubben etter opplevelsen.

- Jeg tok opp saken i klubben, men det var en holdning om å prioritere de som var oftest på trening. Det er forståelig, men det er ikke alle unger som har like engasjerte foreldre, som følger de opp og kjører de på hver eneste trening, selv om de kanskje vil selv. Da blir de dobbelt straffet når de får mindre spilletid enn andre, sier Bruvold.

Han mener lik spilletid i barnefotball bør være en grunnregel.

- Det er greit med fordeling av spilletid når spillerne blir 12 år og eldre, når fokus og engasjement kan være annerledes, men i barnefotballen, der leken er viktigst, så bør det være lik spilletid. Og det burde vært en regel om det. Dette er organisert lek, der fotballgleden er det viktigste, sier han.

Han er klar på at trenerutdanning er nøkkelen.

- Alle som skal være trener for lag i barnefotballen må ha trenerutdanning. Og jeg håper det blir et krav, selv om jeg skjønner at det kan bli vanskelig i praksis. Jeg forstår at det er vanskelig for klubber, spesielt i distriktene, som er avhengig av at foreldre stiller opp, men uten kompetanse i bunn kan man oppleve slike saker. Mange trenere er kun opptatt av resultater, og topper lagene i alt for tidlig alder, og det kan gå ut over mange, sier Øystein Bruvold.

- Fikk god forklaring

Leder i fotballgruppa i Nordkjosbotn IL, Elisabeth Mikkelsen, husker godt hendelsen Øystein Bruvold refererer til. Og avviser at klubben har toppet lag og brutt barneidrettsbestemmelsene.

- Øystein meldte fra om en episode i fjor, og den tok vi opp i klubben og behandlet den på en seriøs måte. Vi diskuterte med den aktuelle treneren, og andre foreldre, og fikk en god forklaring som vi aksepterte. Det var nok uheldige omstendigheter rundt dette, og det er også den eneste gangen vi har hatt klage fra foreldre om spilletid i mine år i klubben, sier Elisabeth Mikkelsen, og gir klubbens versjon av episoden som Bruvol omtaler som "utfrysing" av spillere ned i 6-årsalderen.

- På grunn av ustabilt oppmøte på trening og uvisshet om laget hadde nok spillere, så tok treneren med seg flere ekstraspillere, for å ha sikkerhet at vi kunne stille lag. I og med at de ble med på en lang kjøretur til Lyngen, så fikk de også spille kampen, på linje med de andre spillerne. Dette opplevde Øystein som urettferdig, men han er den eneste, det var ingen andre i resten av foreldregruppa som reagerte på dette, sier Mikkelsen.

Nordkjosbotn hadde syv aldersbestemte lag i årets sesong, i alderen seks til 16 år. NIL-lederen er klar på at klubben følger barneidrettsbestemmelser om lik spilletid og inkludering av alle på lik linje.

- Dette er noe vi er veldig tydelig på overfor alle våre trenere, som de følger opp etter beste evne. Vi er også veldig klar over at det kan være forskjeller på treningsoppmøte med barn i denne alderen, av forskjellige grunner, og det skal ikke ha noe å si for spilletid i kamper, når de er så unge. Det er den generelle holdningen vi har. Vi bor i ei lita bygd, der alle kjenner alle, og ungene blir ikke "straffet" for å ikke møte opp på alle treninger, selv om trenerne naturligvis oppfordrer spillerne til å gjøre det, sier Mikkelsen.

Og mener klubbens drift speiles av tilbakemeldingene.

- Vi har ikke mottatt andre klager fra foreldre, og heller ikke tilbakemeldinger om dårlig sportsånd fra våre motstandere. Hadde vi toppet lag, så ville vi fått høre det, garantert. Vi har en veldig sosial profil i klubben vår, sier Elisabeth Mikkelsen.

- Vil stå uten trenere

Hun er fullstendig på linje med Bruvolds ønske om trenerutdanning, også blant trenere for de yngste lagene.

- Det er jeg helt enig i, og vi jobber mye med å skolere trenerne våre, og har etter hvert fått flere med trenerutdanning. Men det er ikke gjor i en fei, og mange trenere starter gjerne uten utdanning, fordi det er foreldre som vil engasjere seg i egne barns lag. Vi prøver å oppmuntre til utdanning, dekker kursavgift og bruker penger på det. Men jeg tror ikke vi kan sette krav om trenerutdanning for å trene lag, da står vi plutselig uten trenere, sier Elisabeth Mikkelsen.

- Realistisk med utdanningskrav

Daglig leder i Troms Fotballkrets, Jo Are Vik, mener krav om trenerutdannelse også i barnefotballen, ikke er urealistisk.

- Det er realistisk. Utdannede trenere i alle lag en del av kvalitetsklubb-prosjektet til Norges Fotballforbund. For å få den statusen må alle trenere i et lag ha utdanning. Det er et stykke å gå før alle er der, men utviklingen går mer og mer i den retningen, og det kan være med på å forbedre situasjonen, sier Jo Are Vik til Nordlys.

Han tror ikke utdanning alene løser utfordringene rundt topping av lag i barnefotballen.

- Klart, det løser ikke alle problemer, det er trenere med utdanning som opptrer på gal måte også. I de fleste tilfellene handler det om vinnervilje og det å overprøve det som er korrekt. Det vil alltid være trenere som vil prøve ut grenser i forhold til problematikken, sier Vik.

Men han er tydelig på at det blir færre og færre episoder rundt topping av lag i barnefotballen.

- Det er unntakene vi hører om. De aller fleste i barnefotballen opptrer korrekt og på en god måte. Det er mye, mye bedre enn for en del år siden, sier Vik.

Og tenker på tiden det har tatt fra konkurranseelementet ble fjernet blant de yngste.

- Det er 25 år siden den endringen ble innført, og det tok tid for å få aksept for den holdningen. I løpet av denne tiden har vi kommet langt, selv om det alltid vil være noen som vil tøye grensene, sier Jo Are Vik.

Han er glad landslagsspiller Tom Høgli har flagget sitt syn så sterkt i barnefotballdebatten den siste uka.

Høgli er klar på at den norske modellen fungerer, og har uttalt at hans største frykt er topping av lag i barnefotball.

- Det er fantastisk bra! Det er glimrende at en profesjonell landslagsspiller sier dette, og setter det i perspektiv. Han har gått veien fra breddefotball til toppfotballen, og det betyr mye at han sier det han sier. Vi håper det når frem til foreldre og trenere. Tom fikk Troms Fotballkrets' hederstegn for fire år siden, og vi er glad for å se at han forsvarer det hederstegnet med glans, sier Jo Are Vik.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken