Nå berger de barnehagen: - Dette er et være eller ikke være

BERGET: Barnehagen på Vengsøy blir likevel ikke nedlagt. Det er klart kort tid etter at flere politikere besøkte Vengsøy for å få et innblikk i hvordan det vesle samfunnet fungerer. Her er ordfører Kristin Røymo (Ap) sammen med barnehagebarna Patricija Sostakaite og Adrian Viltrakis.

BERGET: Barnehagen på Vengsøy blir likevel ikke nedlagt. Det er klart kort tid etter at flere politikere besøkte Vengsøy for å få et innblikk i hvordan det vesle samfunnet fungerer. Her er ordfører Kristin Røymo (Ap) sammen med barnehagebarna Patricija Sostakaite og Adrian Viltrakis. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Politikerne snur og stanser nedleggingen av barnehagen på Vengsøy.

DEL

Beboerne på Vengsøy i Tromsø blir bønnhørt. De får beholde barnehagen i bygda til tross for at kommunestyret i fjor vedtok å legge den ned fra august i år.

- Vi foreslår nå at barnehagen skal opprettholdes. Vi mener dette tilbudet er veldig viktig og på mange måter et være eller ikke være for bygda. Det at du har et barnehagetilbud er ofte svært viktig når man vurderer hvorvidt man skal etablere seg på et sted.

Det sier leder av utdannings- og oppvekstkomiteen i Tromsø kommune, Elin Jørgensen (Rødt).

FLERE BARN: Barnehagen på Vengsøy har tre barn fra høsten. Det er nok til at politikerne nå vil opprettholde driften.

FLERE BARN: Barnehagen på Vengsøy har tre barn fra høsten. Det er nok til at politikerne nå vil opprettholde driften. Foto:

Har flertall

Sammen med Brage Larsen Sollund (Ap) og Pål Julius Skogholt (SV) legger hun nå fram det private forslaget om å opprettholde Vengsøy barnehage. Disse partiene har flertall i kommunestyret, og sikrer at forslaget blir vedtatt.

- Det er jo ingen som ønsker å legge ned barnehagen på Vengsøy. Vi vil strekke oss langt for et samfunn som bidrar med så stor verdiskaping som det Vengsøy gjør, sier Sollund.

Det var i desember i fjor at kommunestyret vedtok å legge ned barnehagen som da lå an til å ha to barn fra høsten 2017. Dette skulle spare kommunen for 550.000 kroner årlig.

Men konsekvensene ville bli store for barnefamiliene som risikerte flere mil lang reisevei til alternativ barnehage.

Utviklingslaget advarte også kraftig mot nedleggingen, og fryktet at dette ville hindre videre næringssatsing og vekst på Vengsøy.

Nye opplysninger

Nå blir de altså hørt av politikerne. Elin Jørgensen viser til opplysninger om at det er tre barn - ikke to - som vil gå i barnehagen fra høsten.

- Det var ny informasjon for oss, og da stiller situasjonen seg annerledes enn da nedleggelsen ble vedtatt.

I forslaget som først skal behandles av formannskapet, heter det at kommunestyret vil komme tilbake til finansiering av barnehagedriften ut 2017 i økonomiplan 1, og at driften skal innarbeides i kommunens økonomiplan for perioden 2018-2020.

Jørgensen forteller også at det skal vurderes å gi et heldagstilbud i barnehagen der barna i dag har 40 prosentplass. 

- Vi vil ha en dialog om rett dimensjonering av tilbudet, sier Jørgensen.

- Kjempegledelig

Nestleder i Vengsøy utviklingslag, Jørgen Jenssen, er svært fornøyd med at politikerne så vil berge barnehagen.

- Det er kjempegledelig. Jeg tør ikke helt tro det før det er endelig vedtatt, men det er veldig gledelige signaler, fastslår Jenssen.

Forslaget som vil bli endelig behandlet i kommunestyret i slutten av april, kommer kort tid etter at flere politikere besøkte Vengsøy på invitasjon fra utviklingslaget.

- Det er helt nødvendig for distriktene å få politikerne ut for å se hvordan situasjonen er, for ofte vet de nok ikke hva som er riktig grunnlag for de beslutningene de skal ta, sier Jenssen.

- Vil dere feire at barnehagen er berget?

- Vi vil nok vente til beslutningen er tatt. Men jeg vet ikke om vi skal feire - det er jo bare fornuften som har seiret.

Artikkeltags