E.coli-utbrudd i barnehage i Narvik

Escherichia coli. Foto: National Institutes of Health.

Escherichia coli. Foto: National Institutes of Health.

Artikkelen er over 1 år gammel

Barnehageavdeling i kommunen er stengt ned på grunn av sykdom.

DEL

Narvik kommune opplyser torsdag formiddag om utbrudd av e.coli (escherichia coli)/EHEC-bakterie i en barnehage i Narvik, skriver Fremover.

– Det er smitteutbrudd på en småbarnsavdeling, hvor 3 barn og 1 ansatt er bekreftet smittet, skriver Narvik kommune i en pressemelding.

Avdelingen er som følge av dette stengt, mens den renses:

Lokal helsemyndighet v/kommuneoverlege og miljørettet helsevern har valgt å midlertidig stenge den berørte avdelingen fra og med 20.09.2017. På avdelingen gjennomføres det grundig hovedrengjøring og alle barna og ansatte er pålagt å avlegge negativ prøve for EHEC før de kan komme tilbake til barnehagen. Av hensyn til daglig samvær og risiko for smittespredning er barna og ansatte på naboavdelingen også pålagt å avlegge en prøve for analyse. Ingen barn eller ansatte på denne avdelingen har per i dag symptomer på smitte. Naboavdelingen stenges derfor ikke. Dersom det påvises smittespredning til denne avdelingen, vil nødvendige tiltak bli iverksatt.

Både Mattilsynet, Folkehelseinstituttet (FHI) og barnehagen er i tett dialog med lokal helsemyndighet.

– Barnehagen har varslet alle foresatte om smitteutbruddet. Mattilsynet skal bistå med intervju og kartlegging for sporing av mulig smittekilde, skriver kommunen.

Tarmbakterier er vanligvis ufarlige, men noen e.coli-varianter kan gi alvorlig sykdom, og spesielt barn og eldre er følsomme overfor smitten. E.coli/EHEC tarminfeksjon gir symptomer som magesmerter og alvorlig/blodig diaré. Bakterien smitter gjennom kontaktsmitte, som betyr at god håndhygiene er svært viktig i forbindelse med et slikt utbrudd. Antibiotikabehandling anbefales ikke ved denne typen bakterie. Sykdomsbildet hos de 4 bekreftede smittede personene viser imidlertid ingen alvorlige symptomer og ingen av de smittede personer er innlagt på sykehus.

Kommunen understreker at nærmiljøet og innbyggerne generelt trenger ikke å ta spesielle forholdsregler i forbindelse med smitten.

Fremover kommer tilbake med mer.

Artikkeltags